Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Méltányossági kérelem - magunknak és használóinknak is segíthetünk a felkészítéssel

Életünk során bármelyikünkkel, bármikor előfordulhat, hogy valamilyen engedményre, szabály alóli kivételezésre, támogatásra vagy segítségre méltányossági alapon rászorulunk - ezekben az esetekben szükség lehet egy méltányossági kérelem leadására. Tudd meg, mi az a méltányossági kérelem, hogy néz ki egy méltányossági kérelem minta, mit érdemes tudni a méltányossági kérelem megfogalmazás kapcsán! A cikkben eláruljuk, mi az a méltányossági kérelem, milyen esetekben adható be méltányossági kérelem, milyen típusai vannak a méltányossági kérelmeknek (pl. mi az a dékáni méltányossági kérelem). Milyen a jó méltányossági kérelem, hogy néz ki egy fizetési méltányossági kérelem minta vagy egy NAV méltányossági kérelem minta? Járjunk utána, hogyan működik a méltányossági kérelem elbírálására, milyen végeredményre számíthatunk!

A méltányossági kérelem elkészítése kapcsán három járható alternatíva közül választhatunk, ha van rá lehetőségünk:
1. Méltányossági kérelem formanyomtatvány kitöltése: adóhivatali, banki ügyintézés, egyéb hivatalos ügyek intézése tekintetében általában megtalálható az adott intézmény honlapján az ingyenes méltányossági kérelem minta, ami specifikusan az adott ügykörre vonatkozik. Amennyiben erre lehetőségünk van (az adóhatóság, pénzintézet is valószínűleg ragaszkodni fog a formaságokhoz) töltsük ki az adott formanyomtatványt és ügyeljünk a méltányossági kérelem indoklás gondos, részletes, de nem túlzó megfogalmazására.
2. Saját méltányossági kérelem megfogalmazása: amennyiben az adott ügyintézés kapcsán nincs bárki számára fellelhető, előre megfogalmazott, kitölthető méltányossági kérelem, magunknak kell a dokumentumot megfogalmazni. Ne ijedjünk meg a feladattól, a méltányossági kérelem egy egyszerű, letisztult hivatalos dokumentum, amit egy kis energiaráfordítással bárki el tud készíteni.
3. Ügyvédi méltányossági kérelem: amennyiben úgy érezzük, hogy a méltányossági kérelem megfogalmazása túl nagy falatnak bizonyul nekünk, laikusként nem szeretnénk ilyen jellegű szövegszerkesztésbe bonyolódni, tartsuk észben, hogy mindig fordulhatunk ügyvédhez! Ügyvédi segítséggel bármilyen ügyben készíthető hivatalos méltányossági kérelem (akár fizetési méltányossági kérelem minta, akár NAV méltányossági kérelem minta szükséges), ráadásul így az indoklásunk megfogalmazása is kifogástalanul pontos lehet.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról