Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mely könyvtári tevékenységek szűnnek meg és születnek az automatizálás hatására?

A digitalizáció, robotizáció nem a jövő, hanem a jelen kérdése. Egyesek problémának, mások lehetőségnek látják. Valószínűleg egyszerre tud a kettő igaz lenni. A kiskereskedelem - az ipar után - a 4. ipari forradalomhoz kötődő automatizációs hullámnak leginkább kitett ágazat. A 4. ipari forradalom gyökerestül fel fogja forgatni a kiskereskedelmi ágazatot, ami természetesen az ágazat munkaerőpiacára is óriási hatással lesz.
Már most is vannak példák arra, hogy szinte teljesen automatizált lehet a bevásárlás.

Kiss Nikoletta (Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, ágazati szakértő): - Bár a friss felmérésben részt vevő kereskedelmi dolgozók tudatában vannak, hogy a digitalizálás befolyásolni fogja tevékenységüket, csak egyharmaduk gondolta, hogy ő maga veszélyeztetett munkavállaló.
- A munkavállalók kívánsága szerint munkahelyen, munkaidőben, ingyenes képzést kellene biztosítani, állami támogatással. A kollektív szerződésben lehetne szabályozni a képzéseket, továbbképzéseket.

A vásárlói élmény és a vevői elégedettség lesz a fókuszban. Ezért magasabb képzettségre lesz szükség. Átalakulnak a munkahelyek. Feltehetően csökken a közepes és az alacsonyabban képzettek iránti igény. A kiskereskedelemben pénztáros és eladó helyett
- vevőelégedettségi szakértő
- vevőszolgálati szakértő vagy
- szociálismédia asszisztens
munkakörre lesz szükség - fejtette ki Kiss Nikoletta, a felmérésen alapuló tanulmányra hivatkozva. (ref.: MG)
- S hogyan változnak szerinted a könyvtári munkakörök?

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról