Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Melyik szakfolyóiratot érdemesebb beszerezni és kutatóknak publikálásra ajánlani?

Ha a szakkönyvtár állományát a meglévő anyagi források elosztását optimalizálni kívánjuk, nem elég csak a használói véleményekre támaszkodni. Gyakran előfordul ugyanis, hogy egy-egy kutató a számára valamilyen szempontból kedves orgánumot preferálja. E szemponttal több-kevesebb átfedésben lehet a mérhető tudományos érték. Ennek bemutatásában segít két friss anyag:
- Az MTA IX. Osztály hazai folyóiratainak hivatkozás alapú helyezése 2020-ban link (benne: hivatkozások száma, közlemények száma illetve ezek hányadosa, illetve a helyezések alakulása az utóbbi alapján, 2019-2020)
- Az MTA IX. Osztály hazai folyóiratainak H-indexe 2020-ban link
A címekben nevezett osztály link a Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya. Tehát a folyóiratok felsorolása (benne: a folyóiratok H-indexe - "összidézet": mindazon alkalmak száma, ahányszor az idézés előfordult; független idézet: az önmagára való idézés kimarad, illetve az összes közlemény száma, 2019-2020.
Az összeállítást végző Sasvári Péter a KIT kérdésére elmondta: a teljességre törekvő lista kitöltetlen rubrikái arra vezethetők vissza, hogy a közel 300 hazai folyóiratból 80 db az utóbbi két évben nem jelent meg.
A könyvtáros számára nincs különösebb akadály, hogy az elérhető folyóiratokkal kapcsolatban, akár fizikailag, akár elektronikus felületen feltüntesse a folyóirat tudományos értékre vonatkozó adatot. Így nem csak a beszerzés minőségét támaszthatja alá, hanem a kutatót is irányítja az értékesebb források olvasása illetve a bennük való publikálás felé. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról