Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Melyik szervezeti kultúra a legelterjedtebb a hazai könyvtárakban?

... tette fel a kérdést Karácsony Gyöngyi (DEENK) a Networkshop-előadásán. Mint elmondta, 2020-ban stratégiát készít a Debreceni Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, ezért tavaly felmérték, milyen is a jelenleg érzékelt, illetve a kívánatosnak tartott kultúra könyvtárukon belül.
A felmérés eredményeképpen előállt pókháló-diagramon kirajzolódott: a kívánt környezetet a kiszámíthatóság, biztonság, stabil emberi kapcsolatok jellemzik. Mindezek az ún. klánkultúrában és a hierarchia-kultúrában testesülnek meg.
Ez az eredmény tehát előrevetíti a könyvtárosi frusztrációt. Az előadó ugyanis konkretizálta a "nincs más állandó, csak a változás" közhelyet: Ami korunkat jellemzi, az a VUCA (vulnerability, uncertainty, complexity, ambiguity) műszóval, azaz: változékonyság, bizonytalanság, komplexitás, kétértelműség. A helyzetet árnyalja, hogy a felmérést követő másfél évben viszonylag nagy volt a fluktuáció, fiatal kollégák érkeztek, struktúra- és vezetőváltás is lezajlott.
Karácsony Gyöngyi megszavaztatta hallgatóságát is, milyen kultúrát érzékelnek a hazai könyvtárakban. Az eredmény: nem érzékelnek piaci kultúrát, 55%-ban hierarchikusat látnak, 25%-ban klánkultúrát, 20%-ban adhokráciát. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Három magyar közkönyvtár kultúra és leadership-vizsgálata ? A magyar könyvtárosok versenyképes irányításra vágynak link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról