Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Memóriajavító olvasás - Az előző részek tartalmából

A szórakoztatáson felül mentális hozadéka is van az olvasásnak: segíthet karbantartani az idősödő memóriát - erősítettek rá a népi vélekedésre kísérletükkel amerikai kutatók. A Kaliforniai Technológiai Intézet (Caltech) Beckman Intézetének szakemberei szerint a szabadidős olvasás fejleszti a hosszú távú emlékezeti rendszer részét képező epizodikus memóriát (ez teszi lehetővé, hogy emlékezzünk a korábbi fejezetekben történtekre), illetve a munkamemóriát, ami segít nyomon követni a legutóbbi eseményeket, hogy folyamatos lehessen az olvasás. Az életkor előrehaladtával mind az epizodikus, mind a munkamemória hanyatlani kezd, viszont egyfajta edzéssel, például rutinszerű olvasással javíthatók ezek a készségek.
Eddig azonban nem volt világos az ok-okozati összefüggés, azaz hogy az olvasás javítja-e a memóriát, vagy épp az emlékezettel kapcsolatos képességek miatt élvezetesebb-e az olvasás. A kérdés tisztázására a kaliforniai kutatócsoport különféle műfajú könyveket juttatott el iPadeken a helyi közösség idősebb lakóinak. A tabletekre egy speciális alkalmazást telepítettek, amellyel nyomon lehetett követni az olvasási folyamatot, illetve kérdésekre lehetett válaszolni. A résztvevők nyolc héten és heti öt napon át napi másfél órát olvastak. A kontrollcsoport ugyanekkor szórejtvényeket fejtett, miközben ugyanazzal az alkalmazással figyelték a fejlődésüket. A kísérlet kezdete előtt és után valamennyi résztvevő olyan felmérésben vett részt, ahol értékelték különböző kognitív képességeiket, különösen a munka- és a hosszú távú memóriát. Az eredmények egyértelműek: a könyvolvasók mindkét memóriatípusban jelentős javulást mutattak a rejtvényfejtőkhöz képest.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról