Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Menedzsment-eljárások 13., Coaching

A coaching személyközpontú tanácsadási és patronálási folyamat, amely nemcsak szakmai, hanem személyes tartalmú is lehet. Korlátozott ideig tart, önkéntes és bizalmas. Feltétele a kölcsönös elfogadás és jó viszony (coach és kliense közt), nem pedig egy szolgáltatás puszta végrehajtása. A folyamat célja: valamely területen a legjobbnak lenni. A coach (edző) -- aki lehet vezető, hr-es vagy külső szakember -- önálló tevékenységre készíti fel a coachee-t, általában vezető beosztású személyt. A vezető fejlődése azért éri meg alkalmazójának, mert az így megújult vezetővel a szervezet nagyobb eséllyel éri el célját. 'A coach soha nem ad direkt tanácsot, partnerét a saját megoldásaihoz segíti hozzá. A coach figyel, facilitál, feltárja és megerősíti azokat a belső erőket kliensében, amelyeket a problémáitól nem lát. Problémák elemzése helyett a megoldásra irányítja partnere figyelmét. Segít másként látni dolgokat. Sajátos kérdezéstechnika segítségével kimutatja, hogy a rosszul működő folyamatokban, nehéz időszakokban is tehet valami jót és jól, amiből profitálhat, egyszóval segít megtenni az első lépéseket a kliensének céljai felé.' A coaching kb. 10 éve az USA-ból indult és gyorsan terjed Európában. Magyarországot a közelmúltban érte el, könyvtári alkalmazása még nem ismert. Az USA-ban és Nyugat-Európában az emberi erőforrásba befektetésnek tekintik a coachingot. Irodalom pl.: Shadow coach -- segítő árnyék / Vass István. In: FigyelőNet (2005. május 17.) link , Önvizsgálat segédlettel : személyes tanácsadás felsővezetőknek / Vrannai Katalin. In: Figyelő 44 (2000.05.22.) p. 52-53, "Edzőszerepben" a felső vezetők : kissé rövidítve. In: Korszerű Vezetés 29 (1997) 5 p. 62-68. Eredeti: The executive as coach / J. Waldroop, T. Buttler. In: Harvard Business Review 74 (1996) 6 p. 111-117, Coaching your stars to be leaders / Sheila Goldgrab. In: CMA Management 76 (2002) 3 p. 30-33, A megoldás nem probléma: Beszélgetés Tukora Gáborral, az Első Magyar Coaching Intézet kiképző coachával, a Magyar Coach Társaság elnökével / Nuridsány Judit. In: BOSS, 2004. 3. A KIT -- mint eddig is -- várja a kritikus, kiegészítő véleményeket, kérdéseket, javaslatokat. A menedzsment-eljárások korábban ismertetett elemei a link -on olvashatók.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról