Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Menedzsment-eljárások 6., Adatbányászat

Az adatbányászat (datamining) igazából nem menedzsment-eljárás. Viszont a döntéselőkészítésben értékes adatokkal segítheti a menedzsmentet (vö. pl.: döntés tények alapján). Az adatbányászat három szakterületet egyesít: adatbázis-kezelés, statisztika, mesterséges intelligencia (AI). Néhány tipikus alkalmazási lehetősége: előrejelzések készítése (pl. feltehetően mit kölcsönözhetnek holnap?), hatékonyság és jövedelmezőség mérése (tényleg jó volt az adott menedzseri döntés?), kockázati tényezők meghatározása (mikortól beszélhetünk elhájasodott dokumentum-állományról?), használói szokások elemzése (az egyes csoportok jellemző érdeklődése), piaci szegmensek meghatározása, normálistól eltérő viselkedés (pl. lopás, rongálás) kiszűrése. Könyvtári alkalmazása nemzetközileg is újdonság. Pedig a könyvtárak igazán sok adatot produkálnak, ld. állomány- és használati adatok is. A hazai könyvtári integrált rendszerek e lehetőséget egyelőre mérsékelten használják -- ellentétben a nagy keresőkkel, amelyek hatalmas ismeretre, vagyonra és befolyásra tesznek szert vele szolgáltatásaikkal, ráadásul a könyvtárak konkurenseként (is) viselkednek. Az adatbányászat speciális esete a szövegbányászat, rokona a jó öreg bibliometria és a fiatalabb webometria. Az adatbányászat szoros kapcsolatban áll az információminőség-menedzsmenttel (IQM), amely eljárásokat kínál az információminőségi standard kidolgozásához, az információminőség értékeléséhez, a gyenge minőségű információból származó költségek meghatározásához, az információ és az információs folyamatok minőségének javításához. - Irodalom pl.: Üzleti tudás az adatok mélyén : adatbányászat alkalmazói szemmel / Fajszi Bulcsú, Cser László. - Budapest, BMGE, Gazdaság- és Társtud. Kar, Információs és Tudásmenedzsment Tanszék : 2004. – 260 p.; The bibliomining process: data warehousing and data mining for library decision making / Scott Nicholson. In: Information Technology for Libraries (2003) December p. 146-151. Referálva: Adatbányászat könyvtárban. In: TMT 2004/12. link ; Adatminőségből kétharmad. In: Prím Online 2001. 06. 22. link ; Informetrics -- a new area of quantitative studies / Irene Wormell. In: Education for Information 18 (2000) 1 p.131-138 A KIT -- mint eddig is -- várja a kritikus, kiegészítő véleményeket, kérdéseket, javaslatokat. A menedzsment-eljárások korábban ismertetett elemei a link -on olvashatók.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról