Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mennyi funkcionális analfabéta élhet Magyarországon?

Lannert Judit, a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Zrt. senior kutatója: A PIAAC-mérésen a szövegértésnél a 2-es szinten, vagy alatta teljesítők funkcionális analfabétának minősülnek. Ők csak szavakat értenek meg. Magyarországon a felnőtt lakosság 57,25 százaléka ért el legfeljebb 2-es szintet, a legfeljebb 1-es szintet elérők aránya pedig 18,6 százalék.
Érdekesség, hogy azoknak a tanulóknak a száma is alacsony Magyarországon, akik hátrányos helyzetük ellenére jól teljesítenek. A lengyeleknél kétszerannyi a reziliens tanuló, mint nálunk. Pedig a magyar gyerekek nem butábbak, egyszerűen a rendszer nem működik jól.

Forbes: Akiknek legfeljebb 2-es szintű a szövegértésük, vajon tudni fognak dolgozni az akkumulátorgyárakban?

LJ: Nem! Pontosan ez a probléma. Az akkumulátorgyárakban vietnámi és ukrán vendégmunkások fognak dolgozni, ez biztos. Az elitet ez nem is zavarja, és ez szörnyű. Nem látok itt nagyon nemzeti összetartást, közösségi gondolkodást. Az az érzésem, hogy az elit jól elvan magában, és legszívesebben lecserélné a népet a gépekre. Ráadásul a PIAAC szerint a munkanélküliek képességei nagyon alacsony szinten vannak, tehát akik eddig nem találtak munkát, azok nem is fognak. Ha tényleg többek szeretnénk lenni összeszerelő-üzemnél, akkor a szakképzés szintjét is magasabbra kellene tenni. Például ma már az autószerelőknek is ismerniük kell a szoftvereket.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról