Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mennyibe kerül az ingyenes könyvtári nyomtatás? (olvasóink szavazatára)

A fizetős nyomtatás sok felhasználói, hozzáférhetőségi problémával járhat. Az Info Today szerzője arról ír, hogy náluk jelenleg Kioskon lehet téríteni a nyomtatást. De az apró gyakran kifogy, ilyenkor csak kártyával lehetne fizetni. mely viszont nincs mindenkinek. Időnként pedig a kártyaterminál nem működik. Nehéz kiigazodni a funkciókon, különösen más anyanyelvűeknek. Szóval stresszes a használat. A probléma legfőképp az új látogatókat érinti.
De vajon tényleg jobb lenne az ingyenes nyomtatás? A következő problémák merültek fel, tapasztalattal rendelkező könyvtárakból:

- Sokan nagy mennyiségben nyomtatnak, így gyakran kifogy a papír és a tinta, ami szintén hozzáférési problémát okoz.
- A könyvtárnak is drága, különösen a színes nyomtatás. Pl. egy 60 ezer főt szolgáló könyvtár havi 4 ezer dollárt költött tintára, ezért visszatért a fizetős szolgáltatásra.
- Sokkal nehezebb hozzáférni a nyomtatókhoz. Vannak, akik kisajátítják, így sokat kell várni. Pl. diákok tankönyveket, kezdő szerzők saját könyveket, marketingesek szórólapokat nyomtattak.
- A használattal a karbantartási igény is nő, amivel a személyzetnek sok ideje megy el.
- Nyomtatási korlát nélkül több a felesleges nyomtatás. Volt, hogy lapok százai hevertek szanaszét, a közeli játszótéren is.

A kezdeményezés ott volt sikeres, ahol korlátozták az ingyenes nyomtatást, kb. napi 10 oldalra. Ezzel kis feladatok nyomtathatók, pl. önéletrajzok, levelek, jegyek. Sokan adakoztak is a kihelyezett adományos perselybe. Néhány korlátozási példa:
- Seattle Public Library: heti 10 fekete-fehér vagy 3 színes oldal nyomtatását engedi ingyen, a továbbiak fizetősek.
- DC Public Library: napi 20 ingyenes nyomtatást engedélyez, akár helyben vagy emailen küldött anyagokból, de ez a határ pénzért sem léphető át.
- Library of Congress: olvasótermeiben ingyen lehet másolni, nyomtatni, kutatási területen szkennelni is. Itt nincs díj és oldalkorlát sem.
Kisebb vidéki könyvtárak használata eltérhet a nagyvárositól. Van olyan, ahol legközelebbi nyomtatási lehetőség egy órányi autóútra van, ezért a könyvtárban nagy a szolgáltatás iránti kereslet.

Összegzés: érdemes korlátozni a napi ingyenesen nyomtatható oldalszámot, vagy akár az egy főnek összesen nyomtatható oldalak számát. Érdemes előre szabályzatba írni, hogy a napi kvóta bármikor változhat. A beiratkozott felhasználók mellett érdemes a vendégekre vonatkozó használatot is meghatározni. A költségvetés tervezésnél figyelembe kell venni a személyzet nyomtatókkal töltött munkaidejének költségét is. Az ingyenes nyomtatás tehát hasznos lehet, de csak jól megfontolt korlátok között. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról