Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mennyibe kerül egy munkatárs tevékenysége? -- Még fejlesztendő a költségszámítás

Mennyire foglalkoznak a felsőoktatási könyvtárakban az olyan új költségszámítási modellekkel, mint a tevékenység-alapú (ABC) és az időalapú (TDABC) költségszámítás, különös tekintettek azokra a módszerekre, amelyeket a munkaidő-felosztás mérésére alkalmaznak?
A tanulmányban használt adatok azoknak a témával foglalkozó vizsgálatoknak a szemlézéséből és összegzéséből származnak, melyeket könyvtárakban végeztek, s eredetileg az ipar és a magánszektor számára kifejlesztett, költségszámítással és árképzéssel kapcsolatos elméleti megfontolások és eljárások inspiráltak. A költségszámítási rendszerek könyvtárbeli bevezetését eddig kevéssé kezelték szervezeti vagy menedzsment innovációként. A legfontosabb megfontolás az, hogy a könyvtárosok nem gépek, amelyeket adott sebességre lehet beállítani, és elvárható tőlük, hogy egyforma terméket termeljenek. A vizsgálatok eredményeit jelentősen befolyásolja, milyen módszert alkalmazunk a különböző tevékenységek meghatározása során, és milyen jól tudja a könyvtár vezetése vagy a vizsgálatot végző megértetni a munkatársakkal az ilyen vizsgálat szükségességét. Az ABC és a TDABC könyvtári alkalmazásáról publikált közleményeken kívül még nem készült sem felmérés, sem cikk a könyvtári alkalmazottak szemszögéből ezekre a kérdésekre fókuszálva. (Autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról