Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Mennyire korlátozott az internethez való hozzáférés Magyarországon?

A világ felhasználóinak mindössze 17 százaléka internetezik igazán szabadon. A magyarok nem. Ezt állapították meg az Atlas VPN technológiai szolgáltató elemzői a Freedom House emberi jogi szervezet Freedom on the Net 2023 című dokumentumában közölt adatok alapján.

"Globálisan a felhasználók további 35 százalékának van részben szabad hozzáférése az internethez. Az Atlas VPN elemzőinek megfogalmazása szerint "az olyan országok, mint Magyarország és Kolumbia, jó példái ennek". Ezekben az országokban ugyan szabadon hozzá lehet férni az online tartalmakhoz, de ellenzéki csoportok, civil szervezetek, újságírók és médiavállalatok gyakran kapnak fenyegetéseket, és jó párszor kell kibertámadásokat elszenvedniük. (Utóbbi kifejezetten gyakran fordult elő az elmúlt egy évben a legtöbb olyan jelentősebb magyar lap ellen, amely nem szajkózza kritika nélkül a kormány szólamait.) A Freedom House elemzői 47 országban, köztük Magyarországon is fellelték dokumentált nyomait annak, hogy kormányközelből próbálják manipulálni az online vitákat.

A Freedom House kitér a mesterséges intelligencia alkalmazására is: a technológia által hajtott, segített eszközök az autokrata kormányok kezében jól használhatók különféle politikai, társadalmi vagy vallási tartalmak megszűrésére. Ez a fajta cenzúra a korábbiaknál precízebb, ugyanakkor kevésbé mutatható ki, így kisebb az esélye annak, hogy alkalmazása felháborodást és politikai következményeket okozzon - olvasható a jelentésben. Globálisan csupán a felhasználók 17 százaléka élvezheti valóban szabadon az internetet, ezekben az országokban a kutatók semmilyen vagy csupán minimális korlátozásokat és problémás következményeket találtak. Példaként hozzák Argentínát, Costa Ricát, az Egyesült Államokat, Észtországot, Kanadát, Németországot és Tajvant. (A felhasználók további 12 százalékát adó országokat nem vizsgálták.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról