Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Mennyire összetett a könyvtárosok tudása -- azaz: mennyire versenyképesek?

Minél sokszínűbb a tudás egy országban, annál jobban virágzik a gazdasága. Ezt a magától értetődőnek látszó tételt támasztották alá külkereskedelmi adatok elemzésével, és ábrázolták terjedelmes világatlaszban két tekintélyes amerikai egyetem, a Harvard és az MIT kutatói. Újdonságnak tekinthető az a megállapításuk, hogy a tudás szerkezete jobban befolyásolja a versenyképességet, mint például a kormányzás színvonala, az iskolázottság átlagos mértéke vagy egyes gazdasági mutatók. A tanulmány szerzői azt állapították meg, hogy -- a nyersanyagforrások mellett, már ahol vannak belőlük számottevő készletek -- e kollektív tudás sokrétűsége határozza meg a legerősebben a nemzetgazdaságok teljesítményét. A két kutatóegyetem rangsorában Magyarország a 14. helyezett (a kelet-európai és közép-ázsiai régióban a harmadik, Csehország és Szlovénia után). Az Egyesült Államok a 13. helyre került. Az olyan országok esetében, amelyek tudásbázisa már fejlett, de ezt még nem tükrözik a bevételeik, Hausmann csoportja gazdasági fellendülést vetít előre. A legnagyobb konjunktúrát néhány most még kevésbé fejlett ázsiai és kelet-európai országban -- mindenekelőtt Kínában és Indiában -- várják, ebben a tekintetben Magyarországot a 22. helyre sorolták.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról