Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mennyire tiszta a forrás? - felmérés a vidéki lapok függetlenségének szintjéről

A Független Médiaközpont nemzetközi konferencián mutatta be a helyi újságírás helyzetéről, az újságírók szakmai és egzisztenciális körülményeiről 2016 tavaszán végzett online, anonim, kérdőíves gyorsfelmérésének eredményét. Az elemzés a hozzá tartozó részletes információkkal, háttéranyagokkal és interaktív, beágyazható infografikákkal együtt a link -n olvasható.
A cenzúra jelenlétére vonatkozó indirekt kérdés így szólt: "Mennyire jellemző, hogy megjelenés előtt a szerkesztőségi tartalmat (cikk, műsor, fotó) be kell mutatni a szakmai stábhoz nem tartozó személynek, tulajdonosnak/üzemeltetőnek?" A válaszadók közül csak 53-an mondták azt, hogy ez egyáltalán nem jellemző, a kitöltők 15 százaléka viszont úgy nyilatkozott, hogy ez a sajtószabadságot sértő gyakorlat jellemző vagy nagyon jellemző a munkájuk során.
A lokális médiában dolgozók kiszolgáltatottságát növelheti a szakmai tapasztalat és képzettség hiánya. Válaszadóink átlagosan 6,5 éve nem vettek részt médiával kapcsolatos képzésen, 43 százalék nem tanult az újságírásról. A szerkesztői autonómia érvényesítésében a jogi tájékozottság mellett nélkülözhetetlen az etikus és minőségi újságírás normáinak ismerete, de legalább ilyen fontos a digitális technológia eszköztárának naprakész ismerete az újságírás és az egész média iparág példa nélkül álló átalakulásának korában.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról