Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Mennyire vagyunk birtokában a nemzetek közötti írástudásnak (racial literacy)?

Két amerikai tizenéves - Priya Vulchi és Winona Guo - összeállított egy szöveggyűjteményt, amely a nemzetek közötti írástudást (racial literacy) szolgálja. Mint TED-előadásukban elmondják: az iskolában gyakran megtapasztalták a különböző nemzeti hátterű emberek közötti eltérő gondolkodást, amely gyakran vezet félreértésekhez, meg nem értéshez. A tapasztalatokat sorolva pl.: egy koreai amerikai pár női tagja számára fontos, hogy étel adásával fejezze ki pozitív érzését párja iránt. Ha erre - a más kulturális háttér miatt - elutasító választ kap, azt alapesetben úgy éli meg, hogy az ő szeretete kapott visszautasítást. Hasonló anomáliákat hoznak latin, zsidó, hawaii stb. viszonylatokban is.
Utalnak arra a felmérésre is, mely szerint a feketéket a fehér társadalom inkább férfiasnak ítéli meg, míg az ázsiaiakat nőiesnek. S ez a vegyes házasságok statisztikájában is kimutatható: a fekete-fehér kapcsolatok 73%-ában fekete a férfi és fehér a nő.
Az eltérő kulturális szokások és képzetek azonban megismerhetők, tudatosíthatók, és ebben hasznos eszköz lehet az előadók könyve. (ref.: MG)
- A különböző hátterű, gondolkodású emberek közötti kapcsolat megteremtésének lehetőségétől Hervay Gizella is ír: Levél helyett link . (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról