Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mentális egészség - a fiatalabbakat jobban érdekli

Egyre égetőbb problémának érzékelik a mentális egészség kérdését az emberek világszerte - derül ki az Ipsos 31 országra kiterjedő felméréséből. Öt évvel ezelőtt még a rákos megbetegedések vezették a legfontosabbnak tartott egészségi problémák listáját 52 százalékos említéssel, az idén nyáron, 23 ezer felnőtt bevonásával készült felmérés élén viszont már a mentális egészséggel összefüggő problémák állnak 44 százalékkal. A pszichés-mentális betegségek azonban nem csupán az idő előrehaladtával válnak egyre fontosabbá, felfedezhető egyfajta generációs gondolkodásváltás is. A legifjabbak, az 1980 után született Y és Z generáció képviselői jóval lényegesebbnek tartják a lelki egészségüket, mint az idősebbek. Előbbiek számára fontosabb problémát jelentenek a stressz vagy az alkoholbetegségek, míg utóbbiakat jobban aggasztják a rákos vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

Az Eurobarometer ősszel publikált eredménye szerint a magyarok több mint fele szembesült valamilyen érzelmi vagy pszichoszociális problémával az elmúlt egy év során. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a megkérdezettek háromnegyede nem kapott szakszerű segítséget, amikor mentálhigiénés gondjai adódtak. A pszichológusok és pszichiáterek elkerülését az is okozhatja, hogy a magyarok 31 százaléka nehézséget tapasztalt a mentális egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben - ezt alighanem az állami szolgáltatás szűkössége, a magánellátás drágasága magyarázza.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról