Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Mentik, ami menthető - webarchiválás az OSZK-ban

Itthon 2018-ban kezdte meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a magyar tartalmak archiválását. Azóta a web - szakszóval élve - aratásából már több mint 70 terabyte-nyi adatot tárolnak a könyvtár közlése szerint, ám ennek döntő része - szemben az amerikai archívummal - nem nyilvános, csupán egy zárt felületen érhető el. Ezt a szerzői és személyiségi jogokkal indokolják, az újraközlés ugyanis engedélyköteles.

Az OSZK nyilvános archívumában eddig 1,3 terabyte-nyi mentés böngészhető szabadon, amelyeknél a - többnyire állami, önkormányzati - tulajdonos erre engedélyt adott. Hosszú távú megőrzésre egyébként bárki javasolhat oldalakat, leginkább kulturális, tudományos, oktatási és közéleti témájú tartalmakról várnak tippeket.
A négy éve indult rendszer felhasználói oldala gyerekcipőben jár még, amit az is jelez, hogy a nyilvános archívumot - 2020 eleje óta - 1340 címről valamivel több mint ötezerszer látogatták meg. Az adatok döntő részét kezelő zárt archívumról még nincs látogatottsági adat, mert az csak a rendszer működését szabályozó kormányrendelet júliusi életbelépése óta kutatható az OSZK négy kijelölt olvasótermi számítógépén.

Az értékmentés különösen nehéz az audiovizuális tartalmak esetén, amelyeknek gyakran változik a szoftveres környezete. A YouTube-ról letörölt videók itt-ott felbukkanhatnak, ám az olyan kis, hazai, egykoron létező portálok, mint a 2010-ben bezárt magyar videoplayer.hu esetén erre kicsi az esély. Hacsak a tartalomkészítők nem töltötték át időben más platformra a lekapcsolás előtt. Az OSZK Webarchívumának indulásakor még azt tervezték, hogy videókat egyáltalán nem tárolnak, azóta kis mértékben már igen, tesztjelleggel elindították a podcastok mentését, és kísérleteznek a magyar hangfájlok automatikus szöveges átírásával is.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról