Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mentor az olvasásban: Lesepate (német minta)

Starke asszony -- nyugdíjas tanárnő -- Bajorországban másfél éven keresztül támogatta a togói lánykát. A müncheni Tafel szervezetben (ételgyűjtés és -osztás) végzett munkája során ismerte meg. Látta, hogy a többségi társadalommal való kapcsolatát és iskolai teljesítményét jelentősen visszaveti gyenge német szövegértése. Ezért önkéntes módon órákat adott neki. Olvastak, házi feladatot értelmeztek. A kb. másfél éves, heti néhány alkalmat jelentő kapcsolat eredményei mára szépen megmutatkoznak. Starke asszony által végzett tevékenységet Lesepate (ejtsd: lézepáte)-nak nevezik, mely kissé körülírtan magyarítható: keresztszülő vagy mentor az olvasásban. Lesepate bárki lehet, de hasznos a gyerekekkel bánni tudás és a kitartás.
Mára a togói lány egy jobb iskolába iratkozott át, sőt, az iskola közös ügyeit képviselő mediátor lett. (A kisebb kihágások nem a nevelőtestület elé kerülnek, hanem a megbízott diákmediátorok elé, akik a helyzetet egyeztetéssel, resztoratív módon rendezik. (MG)
-- Kapcsolódó linkek: Tafel (HVG), resztoratív eljárások (Jogi fórum).

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról