Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mesekuckó 'polgári' könyvtár Kolozsváron

Ugyan évtizedek óta az olvasás visszaszorulásának vészharangját kongatják, mégis azt látni, hogy egyre-másra születnek az olvasást szorgalmazó civil kezdeményezések Erdélyben is: közösségi oldalak tucatjain osztják meg egymással olvasmányélményeiket a felhasználók, csereberélik eladóvá vált könyveiket. Ilyen kezdeményezésből nőtt ki a Mesekuckó közösségi könyvkölcsönző, amely mára a kolozsváriak nagy sikerű "alternatív", civil könyvtárának számít.

A történet hét évvel ezelőtt kezdődött: baráti körben összeadták a kinőtt mesekönyveket. A kör és a könyvállomány egyre csak bővült, rövidesen teljesen magától értetődően vált a Mesekuckó vezetőjévé Brem Imecs Ágnes, aki amúgy is könyvtárosként dolgozik. A kezdetben nehézkesebb ügyvitelt mára gyakorlatiasan működő rendszerré alkották: Kolozsváron, Györgyfalván, Szászfenesen, Kisbácsban és Tordán utaznak a Mesekuckó kötetei, lelkes futárok viszik-hozzák az olvasnivalót. Ma már mintegy 2400 kötetes a könyvtáruk, és mintegy fele folyamatosan olvasóknál van. Nemcsak kinőtt könyvek kerülnek immár az állományba, hanem örökbefogadással is lehet támogatni a bővítést. És nagyon sokan támogatják a közösségi oldalon időnként meghirdetett új beszerzéseket: Ágnes naprakész hozzáértéssel kiválogatja a vágyott címeket, és a csoporttagok sokszor alig néhány óra alatt "elkapkodják" az örökbefogadói státust. Azaz gyakorlatilag a tagok vásárolják meg a tetszésük szerinti könyveket, és az örökbefogadó kölcsönözheti először. Alapvetően két hétre, de hosszabbítani is lehet, ha újra- és újraolvasnák - ami gyermekkönyveknél gyakran előfordul - vagy a meseregénnyel lassabban halad a gyermek, mert tegyük fel, sok a házi feladat, részletezi Ágnes a Mesekuckó működését.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról