Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mesterséges intelligencia - 6 pontban

A mesterséges intelligencia (MI) körüli hype lassacskán csendesedik, de még mindig folyamatosan jönnek az újabb hírek különböző alkalmazásokról, megoldásokról. Sajnos még mindig rengeteg a félreértés a témával kapcsolatosan, így érdemes pár pontot rögzíteni:

1. A mesterséges intelligencia fogalma, elve messze nem akkora újdonság, mint azt szeretnék elhitetni az újságírók és techguruk, hiszen az MI már legalább 65 éve velünk van.
2. Az intelligenciától elég messze eső technológia, amely a rendelkezésre álló számítási kapacitásokat és a külvilággal kapcsolatot tartó interfészeket felhasználva köti össze a letárolt információkat - az viszont igaz, hogy az eddigiekhez képest szinte elképzelhetetlen sebességgel és számosságú kapcsolatot használ fel.
3. Az így kialakított deep learning tanulási környezet (azaz az alogoritmusok egymás számára adják az inputokat; egymást "tanítják") viszont már sokszor a fejlesztők számára sem követhető, mivel nem tudható, hogy milyen (sokszor emberi) inputok alapján hogyan jönnek létre az outputok.
4. A generatív mesterséges intelligencia pusztán a látszatot kelti, hogy intelligens, a valóságban azonban csak a statisztikai valószínűségek alapján hoz létre értelmes(nek tűnő) válaszokat, legyen szó vizuális, hangzó vagy szöveges kimenetről; így újat nem alkot, csak a meglévő információkból készít esetleg új nézőpontú halmazokat.
5. Az így elvégzett feladatok nem fogják helyettesíteni egyelőre a valódi kreativitást kívánó munkavégzést, ugyanakkor a jól algoritmizálható, repetitív feladatokat valóban gyorsabban és jobb minőségben fogják tudni elvégezni - ez azonban a rendelkezésre álló bemeneti adatok függvénye elsősorban (pl. katalogizálni is kiválóan tudna, ha a rendelkezésre állnának gépileg olvasható formátumban a szükséges feltételek - a tárgyszórendszerek, a teljes szövegű korpuszok).
6. A folyamat valódi nyertesei azok lesznek, akik megtanulják használni ezt az eszközt: promptot (kérdést, feladatot) írni, programozni, és lehetővé teszik, hogy hozzájussanak a szükséges adatokhoz, információkhoz ezek az algoritmusok. Ha a könyvtárak nem teszik, majd mások elvégzik ezt a feladatot helyettük.

Összességében az látszik, hogy hatalmas lehetőségek vannak ebben a technológiában, de radikális átalakulást egyelőre nem várhatunk tőle. Inkább olyant, mint amit már láttunk a történelem során pár alkalommal: a gépek bizonyos feladatokat elvégeznek helyettünk, hogy aztán más típusú munka maradjon az emberre. Emellett pedig elindul egy nosztalgiahullám is az eltűnő mesterségek iránt (bár kérdés, hogy az Excel-tábla nyüstölés és az ügyfélszolgálati stressz után ki vágyakozna, de ki tudja...).

Hírforrás: Takács Dániel
2023. szeptember 04.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=mesterseges_intelligencia_-_6_pontban
Régebbi hírforrás(ok): Prompt engineer - könyvtáros, újragondolva (rövid tananyag 2.) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról