Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mesterséges intelligencia - a személyes tudásszerzés folyamata számít

Egyre több a hír, hogy a ChatGPT mesterséges intelligencia-alkalmazás milyen vizsgákat "tett le" sikerrel. A Google már pánikban van (vö.: link ), ugyanis az alkalmazás felrúgja hirdetésekre épülő üzleti modelljét, a fontolva haladóbb pedagógusok vagy könyvtárosok még inkább csak ízlelgetik a lehetőséget.

Ma már kevéssé kérdés, hogy az emberi intelligencia fejlesztése kevésbé az ismeretek előkotrásán, hanem azok kombinálásán múlik. A mesterséges intelligencia egyre inkább az utóbbira is képes - mármint azon információk alapján, amivel korábban etették. Ezekben a mintákat is sok szempontból jobban képes azonosítani. Amivel viszont nem etették - ide tartozik pl. az elektronikusan valami miatt nem elérhető tartalmak, az adott viszonyokat ismerő ember van - még - előnyben.

Az emberi intelligencia - úgy tűnik - egyre inkább a mesterséges és az emberi intelligencia használatának együttesét jelenti. Ahogyan az automata porszívó is jó eszköz - ha előtte felszedjük útjából a kínai vázát. Az emberi intelligencia fejlesztése pedig - akár közép- vagy felsőfokon - ennek a kombinált használatnak a folyamatát jelenti. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról