Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mesterséges intelligencia csomagot is kölcsönöznek

A Texas állambeli Friscói Városi Könyvtárban link úgy vélik, a mesterséges intelligencia nélkülözhetetlen készség lesz a közeljövőben, ezért számos módszert megvizsgáltak annak érdekében, hogy megismertessék az MI-t a használóikkal.
A Friscói Városi könyvtár immáron négy éve biztosít kölcsönözhető makerspace készleteket. Minden ilyen Maker Kitnek nevezett vízálló és strapabíró doboz RFID-címkével van ellátva; összesen mintegy húszféle robotikai készletet, forrasztásmentes áramköri táblát, 3D-s nyomtatási, programozói és Dolgok Internete csomagot állítottak össze, felhasználási útmutatókkal és segédletekkel egyetemben. A 150 dobozt az évek során közel négyezerszer kölcsönözték. 2017-ben a Google piacra dobta a saját MI-s barkácskészletét Google AIY Voice néven, amelynek alapja egy Raspberry Pi miniszámítógép és egy hangszóró, a rendszer így lényegében egy hangvezérléssel működtethető, programozható okoshangszórót alkot. (Részletek: link ) A Friscói Városi Könyvtárban a Google kartonpapíros csomagolása helyett saját, 3D-s nyomtatással előállított műanyag dobozokba helyezték az eszközöket és a hozzájuk tartozó útmutatót. Jelenleg 21 ilyen készletet kölcsönöznek fennakadások nélkül.
A Maker Kitek nagy népszerűségre tettek szert a friscói könyvtárhasználók körében, sokan léptek be ily módon a programozás és a mesterséges intelligencia világába. Nem szabad persze azt várni, hogy a használóból a csomag kikölcsönzésével a mélytanulás neurális hálóinak mesterprogramozó szakértője lesz, de a Python alkalmazása és az MI-vel való megismerkedés révén az érdeklődők olyan alapozó készségekre tesznek szert, melyeket sikerrel kamatoztathatnak a jövőben. A Friscói Városi Könyvtárban olyan új lehetőségek bevezetését is fontolóra vették, mint a Google AIY Vision, amely a gépi képfelismerést hozza testközelbe. Emellett világszerte számos más kezdeményezés is létezik a robotika és az MI összekapcsolására (pl. link (A mesterséges intelligencia demokratizálódása - egy könyvtár megközelítésében; ref.: Bódog A.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról