Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mi az a SciHub?

A könyvtárak létét sok szempontból a szerzői jog garantálja. A kiadókét is? (MG)
- A kutatók számára az előfizetési és licencdíjak miatt világszerte nehézségekkel jár, hogy tájékozódjanak a tudományos eredményekről. Alexandra Elbakyan kirgiz kutató (aki úgy véli, hogy az egyetemes hozzáférhetőség hiánya sérti az ENSZ emberi jogi nyilatkozatának 27. cikkelyében foglaltakat; és a cikkek szerzői jogi védelme indokolatlan) egyfajta civil engedetlenséget kezdeményezett: létrehozta a Sci-Hub weboldalt (link ), amely 48 millió tudományos cikket tesz ingyenesen hozzáférhetővé. A cikkek legtöbbje szerzői jogi védelem alatt áll.
Az Elsevier kiadó beperelte a kezdeményezést, a bíróság 2015 októberében el is rendelte a Sci-Hub bezárását. Válaszképpen a Sci-Hub új doménre költözött, a jogi szankciók ezért várhatóan nem lesznek eredményesek.
Sok kiadó, köztük az Elsevier is szolgáltat nyílt hozzáférésű tartalmat weboldalán. A Sci-Hub céljai szinte ugyanazok, mint a nyílt hozzáférés esetében, de mások az eszközei. A Sci-Hub a felsőoktatási intézmények könyvtárainak belépési azonosítóit (használó neve, jelszó) használja fel arra, hogy elérje azokat a védett szervereket, amelyeken a szerzői jogvédett cikkeket tárolják. Állítólag sok ilyen azonosítót felhasználóktól kaptak meg "ajándékba", de minden arra mutat, hogy jogtalanul el is tulajdonítottak ilyen azonosítókat. A Sci-Hub a következőképpen működik: az azonosítót felhasználva keresést kezdeményez, a keresett cikket elküldi a használónak, ugyanakkor tárolja is azt saját szerverén. A következő alkalommal, amikor valaki az adott cikket keresi, már közvetlenül szolgáltatni tudja. Így gyűjtött be 48 millió cikket. (Mi az a Sci-Hub, és miért számít. A nyílt hozzáférés problematikájáról; ref.: Hegyközi I.)

Hírforrás: Humanus
2016. december 20.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=mi_az_a_scihub
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról