Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mi az a sötét tudás?

Ismeretelméleti szempontból a "sötét tudást" alternatív tudásnak vagy a megismerés olyan, alternatív módjának tekinthetjük, amely magában foglalja az erkölcsi és etikai kérdéseket is, így vizsgálata társadalomelméleti nézőpontot kíván. A "sötét" szó utalhat a tudás rejtettségére és elfedésére, de potenciálisan erkölcstelen dimenzióira is. Kiegészítője a társadalmi diskurzus által elfogadott "világos tudás" - ahogy a társadalmi és etikai keretek változnak, úgy változhat meg a tudás megítélése is.
A "sötét tudással" kapcsolatos vizsgálódás nemcsak a tudás természetére vonatkozhat, hanem arra is, hogy hogyan lehet az ismereteket elsajátítani és végül alkalmazni. Erre példa, ha valaki tudja, hogy miként lehet illegálisan kábítószert vagy lőfegyvert vásárolni az internet sötét oldalát képviselő dark weben.

A tudás kétféleképpen lehet "sötét". Egyrészt abban az értelemben, hogy valamiképpen tiltott, és hogy birtoklása utalhat polgári engedetlenségre vagy ellenállásra. Ebben az esetben a tudást szándékosan sötétben tarthatják, hogy meggátolják, hogy a hatóságok vagy a közvélemény feltárhassa. Másrészt a "sötét tudást" azért tarthatják rejtve, mert erkölcsi, etikai vagy jogi okokból kétértelmű. A "rejtett" és a "tiltott" kifejezések használatával ezt a dualisztikus jelleget hangsúlyozhatjuk, aláhúzva a hatalom és a tudás között fennálló kapcsolatot. (Rejtett és tiltott: a "sötét tudás" fogalmi meghatározása; ref.: Koltay T.)

Hírforrás: Humanus
2021. szeptember 28.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=mi_az_a_sotet_tudas
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról