Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Evidencia alapú döntés támogatása könyvtári mentorálással

A múlt heti Könyvtáros teadélután sorozat találkozóján, a SOTE Központi Könyvtárban esett szó az orvosi terminológiából érkezett evidencia alapú döntéshozatalról. Horváth Zoltánné prezentációjában rámutatott arra, mi köze ehhez a könyvtárosoknak.
-- Az egyes beteg kezelése során hozott igazoltan helyesnek bizonyult döntések az elérhető legjobb tapasztalatokon -- evidenciákon -- alapulnak, ezért bizonyítékokon alapuló orvoslásnak (evidence based medicine) nevezzük. Ezeken alapul a 'best practise', vagyis jó gyakorlatok közzététele mintatárakban, szemle- és esettanulmányokban, valamint számos más tényanyag (pl. SCT - kontroll mérések és vizsgálatok). Először a British Medical Journal egyik cikkében elemezték a megnevezést a modern klinikai gyakorlat és az orvosképzés vonatkozásában (David Sackett, Evidence based medicine: what it is and what it isn't = BMJ 1996; 312:71-2,) mint a kezelési és vizsgálati döntéshozatal során az előzőekben legjobban igazolt eljárások megfontolt alkalmazásának leírását. Az orvosláson kívül más szakterületeken is használják (pl. oktatás, mérnöki tudományok, statisztika stb.), és a tudásmenedzsment gyakorlatára is alkalmazható (jó gyakorlatok, tudás kodifikálás, benchmark stb.)
A könyvtári információs szolgáltatásokban a bizonyítékok forrását az adatbázisok, szintézisek és szemle dokumentációk jelentik, amelyek az esetek leírását tartalmazzák. A kinyerés eszközei:
- a keresési filterek stratégiai alkalmazása, amelyek elvezetnek a megfelelő információhoz
- a könyvtáros, aki mentorként együttműködik a szakszemélyzettel a stratégiai keresésben és webtartalom-szerkesztőként elhelyezi a könyvtári portálon a szintetizált és szemlézett információkat vagy legalább azok linkjeit.

Hírforrás: Horváth Zoltánné
2011. szeptember 12.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=mi_az_evidencia_--_fokeppen_a_konyvtarak_szamara
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról