Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mi az, hogy könyvtár; most, Brooklynban? - A demokrácia utolsó mentsvára

Orsós László Jakab, a Brooklyn Public Library (Brooklyn: New York egyik kerülete) művészeti elnökhelyettese (vice president of arts and culture) szereti magát könyvtárosnak nevezni - ha van lehetőség arra, hogy kifejtse, mi a könyvtár(os) most.
"Ott [Brooklynban] a könyvtár művelődési ház tulajdonképpen, mégpedig nagy tömegeknek. 60 épületünk van, és 2 millió előfizető. Az előfizetés egy minimális összeg, és onnantól minden - "vallásosan" - ingyen van. Semmiért nem kérhet a könyvtár pénzt. Programért, könyvkölcsönzésért, tanfolyamokért - semmiért. (...) A könyvtár utolsó mentsvára a demokráciának, ahol széles platformon minden ingyen van. Ráadásul úgy, hogy kommunikáljuk: mi nem nézzük, hogy mit olvasol; nem tudjuk, hogy milyen könyveket vettél ki, senki nem néz bele a táskádba. Nincsenek biztonsági kapuk. Mi azt kérjük: tiszteld ezt az állományt és azt, hogy ennek a könyvtárnak a tagja vagy, és gyere sokszor." - És mennek? - "Tele van". - És működik a tisztelet is? - "Nyilván el-elvisznek könyveket, de azt is mondjuk magunk között, bizonyos vice-presidentek, hogy vigyék! És mivel ez brutálisan pénzre fókuszáló kultúra, a kapitalizmus csúcsán éppen elenyésző társadalom, nagyon fontos, hogy legyen egy ilyen szolgáltatásrendszer. A költségvetésünk 70%-át a város adja, 30%-ot pedig nekünk kell megteremteni. Egész évben fundraisingelünk [pénzt gyűjtünk]. Van, hogy ez több, kevesebb, de mindig elérjük a kitűzött célt. (...) Az emberek nagyon tisztelik a könyvtárat és rengeteg támogatást is kapunk anélkül, hogy kérnénk. (...) Ennek van hagyománya; mindenki adakozik, akinek van valamije, a középosztálynak kötelező. És annak is megvannak a formái, hogyan sajtolják ki az emberekből a pénzt. Minden intézmény (...) hatalmas gálavacsorákat szervez, melynek egyetlen célja, hogy nagyon sok pénzt kisajtoljanak az emberekből. Nekünk van egy külön osztályunk - és minden nagyobb intézménynek is -, amelynek csak az a feladata, hogy pénzt próbáljanak behozni, kis és nagy pénzt." (lejegyezte: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról