Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mi az 'új normális' könyvtári technológia a Covid-világban? (olvasóink szavazatára)

A COVID-19 hatására minden könyvtárnak változtatni kellett működésén, az offline helyett gyorsan online szolgáltatásokat bevezetni. Gyorsabban, mint ahogy azt járvány nélkül tették volna.
A weboldalt folyamatosan frissíteni kellett az új információkkal; kiemelni a digitális szolgáltatásokat, majd elkezdeni az újranyitást előkészíteni. Ki kellett találni, mi legyen a kikölcsönzött könyvekkel, hány nap karanténba tegyék, ezt hogy kezeljék. Amerikában néhány könyvtár nem nyitott ki.
Az iskolai és felsőoktatási könyvtárak a fenntartó intézmény döntéseitől függnek. Online, offline vagy hibrid oktatás van. Ettől és a gyorsan alkotott stratégiától függ a könyvtár működése. Évek helyett hetek, hónapok alatt kellett átalakítani a folyamatokat.
Tehát a könyvtárak eltérő körülmények közt működnek. Az intézményeknek és a fejlesztőcégeknek a jövőre nézve figyelembe kell venni a különbségeket. Rugalmasabb rendszereket biztosítani, ami a nem várt eseményekkor is támogat. Pl. A fizikai erőforrások és az olvasó / tárgyalóterek elérésekor tájékoztatni kell az aktuális egészségügyi intézkedésekről. Többek közt hogyan, mekkora távolságot lehet tartani a térben. Hogyan lehet az eszközöket elérni.
Mindezt várhatóan kevés pénzből. Az oktatási intézmények költségcsökkentést terveznek. Meg kell fontolni, mit érdemes folytatni, mit lehet feláldozni. A fejlesztőcégek is számíthatnak rá, hogy kevesebb megrendelés érkezik.
Valószínűleg a fizikai szolgáltatásokról a digitálisra tolódik a hangsúly a jövőben is. A fizikai állományról az elektronikusra. A lehetséges online támadások miatt viszont a fizikai gyűjteményt sem lehet teljesen elhanyagolni. Több eshetőségre fel kell készülni. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról