Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mi lehet a nemolvasás oka?

Nem túl friss anyag, de ritka megközelítés... (Családháló)
Az, ha valaki nem szeret olvasni mást is rejthet a háttérben. Kérdezzük meg a gyermekünket, érte-e mindent a szövegben. Lehet az a baj, hogy vannak szavak, amiknek a jelentésével nincs tisztában, és emiatt a kudarc miatt nem szeret olvasni - ilyenkor üljünk le vele és magyarázzuk el pontosan, hogy mit jelent az a szó vagy kifejezés, amit nem ért.
Sok fiatal az iskolába kerülés után kezdi elhagyni a könyveket. Ilyenkor a legtöbb gyermek a kötelezők miatt hagyja abba az olvasást, mert azok annyira nem tetszenek nekik, hogy inkább nem is akarnak olvasni. Jó megoldás lehet, ha a kötelezők mellé, otthonra csak az ő érdeklődésének megfelelő könyveket választjuk, azokat, amik rövidek és megfelelnek a korának.
Az olvasás kerülésének hátterében állhat továbbá, ha a gyereknek olvasási nehézsége van. Érdemes logopédushoz fordulni, hogy kiderüljön, nem áll-e fenn diszlexia.
Szülőként nem tehetünk mást, mint hagyjuk, hogy gyermekünk megtalálja a saját útját. Ha sok mesét olvasunk neki gyerekként, ha otthon könyvek veszik körül, ha mi maguk is olvasunk - az nem szép dolog, hogy prédikálunk, de mi évek óta nem olvastunk -, bőven elég ahhoz, hogy idővel, ő is olvasóvá váljon. Nem szabad erőltetni, és a gyerek előbb-utóbb olvasni fog. Vagy nem. De nem baj, sokan sokfélék vagyunk...

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról