Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mi lesz a közalkalmazotti törvény után? - Válogatott latolgatások

Bizonytalanság, zavarodottság, találgatás... - a közalkalmazotti törvény végével kapcsolatban tettük fel a kérdést a Katalisten és a Könyvtárosok Facebook-csoportban. Bár az IKSZ által belső körben megosztott anyagok adnak némi választ a helyzetre, de ezek elérhetősége és használhatósága nem teljes körű (illetve szimptomatikus). Tehát marad (talán mesterségesen fenntartott?) a bizonytalanság. Két magánba érkezett válasz:

"Kérdezted: 'mit tudsz bérek, egyéb juttatások ügyében?' - Semmit. De olyan szinten semmit, hogy nálunk a megyében sem tud senki semmit. Teljes a káosz.
Véleményem szerint egy sorba vonják az összes bérjellegű dolgot, mert így logikus. Viszont ennek egyenes következménye, hogy a bér évekig továbbra is befagyva marad, maximum a minimálbér változását tudja követni.
Mivel csökkenni nem csökkenhet, emelni viszont csak úgy tud bárki is, ha létszámot csökkent, vagy ha a fenntartóval kiharcolja, de a KJT-nek a bértáblája csak a kötelező minimum volt, nem fix, tehát ahol volt esély rá, ott régen megkapták.
Juttatás dettó. Ha a kormányzat emel véletlenül mondjuk egy drasztikusat a fejpénzen, az a bérben pont nem fog látszani, mert a kultúrában az állami támogatás nálunk kb. a 20%-a a teljes költségvetésnek. Vagyis az önkormányzat 80%-ot tesz hozzá.
Az is kérdezted: 'kivel alkudoznak, ki harcol, ki, mit csinál?' - Valószínűleg néhány fajsúlyos könyvtár tud 'harcolni', ...de a többiek? Ha eddig nem tették, akkor majd miért pont most tennék?"

"Nem lehet tudni még semmit. Hiányoznak a követő jogszabályok. Nem látható a bérezés alapja. Nem tudja senki sem, hogy a fenntartó mennyit és mit ad, ezért nem tudnak mit mondani a könyvtárvezetők sem. Nem látható senkinek sem a költségvetése. A 6%-os bértömeg emelésről beszélnek, de annak sincs nyoma a költségvetésben. Az sejthető, hogy bértömeg emelés lesz, és nem egyes emberek fizetése. A bérezés tkp a munkaadó kezében van. Annyi a kötöttsége, hogy nem lehet kevesebb mint a mostani, és november 1. után meg nem lehet kevesebb mint a kötelező minimálbér, illetve a dolgozó számára hátrányosan nem módosítható majd a szerződés november 1. után sem (de ezt most is kimondja az Mt)
De igazából a könyvtárvezetők sem látják, hogy miből fognak gazdálkodni jövőre, és mindenki várja a követő jogszabályokat (elég sok pont van a 2020. 32. tv-ben aminél az van, hogy majd), és őszre ígérte a kormányzat ezeket."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról