Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Mi lesz veled, mozgókönyvtár? -- biankó csekk a megyei könyvtárnak?

Nemcsak a múzeumi szervezetet, hanem a könyvtári rendszert is érinti az átszervezés. A polgármesterek és az olvasók a mozgókönyvtári szolgáltatást féltik, a szakma azonban optimista.
Kiss Gábor: A finanszírozáshoz 1,7 milliárd forintot különítenek el az ország költségvetésében, amit a megyei könyvtárak fenntartója -- esetünkben Zalaegerszeg önkormányzata -- hívhat majd le februárban a településekkel megkötött szerződések alapján. A finanszírozás ehhez igazodóan sávos lesz majd, azaz településtől függő - hogy pontosan mennyi, azt ma még nem lehet tudni. Véleményem szerint mindenképpen kevesebb, mint a tavalyi, ám ebből is ellátható lesz a szolgáltatás. Ezen kívül minden település kap további 1140 forint kulturális normatívát lakosonként, ebből kell helyet biztosítani a mozgókönyvtárnak, fizetni a fűtés és a karbantartás költségét.
Bognár Csilla: Olvasóinktól nem csak kint, a helyszíneken vettük fel a rendeléseket, hanem telefonon, e-mailben és a könyvtár honlapján, a nagykar.hu-n, de még a Facebookon keresztül is -- mondta el a bibliotéka mozgókönyvtári csoportjának vezetője.
A csoportvezető elárulta: a vidéki településeken elsősorban szépirodalomra van igény, de nem annyira klasszikusra, hanem inkább napjaink szépíróinak műveire, Nora Roberts-től például azt várták volna az olvasók, hogy minden héten írjon egy új könyvet. Azokon a településeken pedig, ahol még működik iskola, nagyon pörögtek a gyermekkönyvtári állományok.
Horváth Zoltán, a 281 lelkes Magyarszentmiklós polgármestere ugyancsak félti a szolgáltatást: ...Most még semmit nem tudunk arról, hogy ebből a rendszerből mi, mennyi marad meg, miközben - s ezt nem tartom egészségesnek -- már meg kellett kötnünk a szolgáltatásról szóló megállapodást a megyei könyvtárral. Azaz, aláírtunk egy biankó csekket. Nem értjük, miért kell bonyolítani az életet, és miért nem kaphatják meg eztán ugyanezt az összeget közvetlenül a szolgáltatást végző városi könyvtárak? Azt gondolom, helyben tudják a legjobban, mi kell nekünk, mire van szükségünk.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról