Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mi motiválja a könyvtárost?

Tapasztalatok szerint az anyagi eszközök motivációs hatása rövid távú. Különösen így van ez az intellektuális tevékenységre alapozó szakmák esetében -- mint például a könyvtárosoknál. Egy amerikai és kanadai könyvtárosok között végzett -- Herzberg tanulmányaira alapozott -- vizsgálat azt bizonyította, hogy a könyvtárosok olyan motivációs tényezőkre reagálnak kedvezően, mint a jó teljesítmény kiváltotta érzés, az elismerés, az önmagában érdekes munka. A legtöbb könyvtári munkakörben csekély a lehetőség az önmegvalósításra, az ambíciók érvényesítésére, olyannyira hivatali jellegű a munka. Akik a háttérben dolgoznak, alig tapasztalhatnak személyes elismerést a használók vagy társaik részéről. A legtöbb munkakör számos ismétlődő elemet tartalmaz. Amikor a munkakörből hiányzik egyik vagy másik motivációs tényező, ez szinte biztosan a közérzet rovására megy. -- A szégyenteljesen alacsony közalkalmazotti fizetések emelése örvendetes. Hosszabb távú eredmény azonban akkor várható, ha a szakmán és az egyes könyvtárakon belül támogató légkör és a tanuló szervezetre jellemző attitűdök vannak jelen. Így megelőzhető -- vagy fékezhető -- a kontraszelekció, illetve a szakmából elvándoroltak visszacsábítása. (MG)

Hírforrás: Mikulás Gábor
2002. szeptember 03.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=mi_motivalja_a_konyvtarost
Régebbi hírforrás(ok): Mikulás Gábor
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról