Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mi romolhat el az archiválásnál? - főleg emberi tényezők a kiszámíthatatlanok

Több mint tíz évvel ezelőtt a kaliforniai Stanford Egyetem könyvtárainak LOCKSS (Lots of Copies Keep Stuff Safe = ha több példány van, nem vész el a könyv) programja olyan eszközöket készített, melyekkel gyűjteni és megőrizni lehet a világhálón publikált dokumentumokat.
- 2005-ben a LOCKSS modellje az alábbi hat veszélyt tartotta fontosnak a tárolásban: média, hardver, szoftver, hálózati hibák, elavulás, természeti csapás,
- de a gyakorlat tapasztalatok mást mutattak (operátor tévedése, külső támadás, belső támadás, gazdasági hiba, szervezési hiba). Nem vették figyelembe a napkitöréseket és a klímaváltozás okozta társadalmi összeomlást. Minél többet költünk az adategységekre, annál nagyobb biztonságban vannak, de mivel nem korlátlan a költségvetésünk, ez korlátozza a lehetőségeinket.
Összegzésképpen a szerző, a LOCKSS program vezetője megállapítja, hogy 1) a költségek jelentik a megőrzés legnagyobb akadályát, 2) a tároló diszkek élettartama csak öt év, 3) az a gondolat, hogy az archivált adatok hosszú látenciájúak, az alacsony sávszélességű média esetében nem igaz, 4) a jövő tervezőinek meg kell majd oldaniuk az adatbányászat fenntartását és a költségek csökkentését.(ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról