Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mi történhet akár az OSZK büféjében, virslizés közben?

Néha különös kutatói pályaíveknek és véletleneknek köszönhetjük a legizgalmasabb kutatási eredményeket, Császtvay Tünde esetében legalábbis erről van szó: a 19. század második felét és a 20. század első harmadát kutató irodalom- és művelődéstörténész a Reviczky Gyula- és Dsida Jenő-tanulmányok után idővel a korszak társadalom-, bűnügy- és sajtótörténeti vizsgálatába is kezdett, majd a budapesti alvilág és az intézményesedett prostitúció kialakulásának történetére szűkítette kutatásait.

Mint azt az MTA Tudományünnep programsorozat keretében hétfőn tartott előadásában elmondta, az Országos Széchenyi Könyvtár büféjében virslizve, két falat között kapta a felkérést a századforduló környéki Budapest alvilágának feltárására az Osiris Kiadó vezetőjétől, Gyurgyák Jánostól. A hirtelen ötletből azóta több tanulmány link és előadás, valamint 2009-ben egy különleges, szinte kizárólag korabeli szövegekből (cikkek, versek, tanulmányok) és illusztrációkból (fotók, képeslapok, karikatúrák) szerkesztett képes album (Éjjeli lepkevadászat. Bordélyvilág a történeti Magyarországon link ) született.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról