Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mibe öltözzön a diák a 18 fokos tanteremben?

Dr. Tamás László fül-orr-gégész ezúttal nem a Covidról posztolt, de érdemes elolvasni, amit írt. A téma ezúttal is az, amiről mindenki beszél: a 18 fokos iskolai tantermekben való tanulás. - Ha tényleg 18 fok lesz a gimnáziumokban, akkor az probléma - szögezi le a szakorvos. Bejegyzését aztán így folytatja: "Ahhoz, hogy 18 fokban 45 percet üljön egy gyerek egészségkárosodás nélkül, nagyon komolyan fel kell öltöznie. Nagyanyáink mondása szerint "lábtól fázik fel az ember". Egyszerű paraszti ésszel gondolkodva: meleg, vízhatlan cipő az alapvető: a hideg utcáról vékonytalpú, vizes cipővel érkezni egy 18 fokos tanterembe a betegség melegágya lehet. A másik kulcsfontosságú terület a kismedence és a vesék védelme. Régen, mikor eveztem, vesemelegítőt varrattak az edzők mindenkivel (nem tudom, hogy most is divat-e, de nagyon jó ötlet volt).

Ha 18 fokos a tanterem, akkor az ablakokat valószínűleg nem sűrűn fogják nyitogatni, pedig a vírus - covid és influenza, vagy covid+influenza együttes fertőzése - (ezt némi büszkeséggel írom, mert a fül-orr-gégészeti kongresszusunkon egy fiatal kollégám most fogja előadni szeptember végén az együttes vírusfertőzéssel kapcsolatos győri tapasztalatainkat) ellen a ventilláció az egyik legjobb megoldás.

Tegnap az anyósommal beszélgetve (az anyósoknak is lehetnek jó ötleteik néha), megjegyezte: régen az órák közben bizonyos időszakonként az egész osztály felállt és tornagyakorlatokat végzett. Bölcs tapasztalat, követendő.
El ne feledjem még: az egyik kollégám az akut gyulladásos tünetekkel jelentkező betegek ambuláns lapjára máig következetesen ráírja: temperált környezetben tartózkodjon. Azaz melegben. Egyszerűen fogalmazva: betegen ne tartózkodjunk tartósan hideg környezetben, mert még betegebbek leszünk. A körülöttünk lévők pedig néhány nap múlva. Attól függően, hogy a covidot vagy az influenzát szórjuk. Persze, tudom, a maszk. Basszus, már megint otthon maradt. Ne maradjon, megvéd."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról