Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Miben törhetnek ki a könyvtárak a közönyösségből? - 2. Javaslatok és közös tevékenységekre

Előző lapszámunk anyagának link folytatásaként - Szeifert Dezső: Nem az én tisztem "megváltani" a közkönyvtárügyet, de nem is akarok olyannak tűnni, mint aki csak félrebeszél. Konkrétan néhány "művelődésre való pénzkereset":
1. Álhírek kezelése - Felvetettem már korábban, hogy senki sem tartja vissza valamelyik "nagyobb" könyvtárat attól, hogy az álhírekkel kezdjen foglalkozni. Mikulás Gábor akkor rögtön hozott is rá "szakanyagot" link . Azóta már magyarul is napvilágot láttak ezzel foglalkozó elvi alapozó művek, mi több ebben a csoportban is legalább 2 infografika előkerült és több poszt is foglalkozott ezzel. Szakirodalmat elolvasni, infóhátterét és munkaigényét tisztázni, hozzáférhetést kialakítani, aztán pilot és promóció, közben "együttműködők" keresése. Ha nem jön be, leáll.
2. Recenziók - Szintén futottunk már egy kört - lehetne a neten tematikus és bővülő, használói szempontú recenziógyűjtemény. És itt elsősorban a szakirodalmi recenziókról beszélek. Olyanról, ami nem fülszöveg. Tendenciózus és tematikus, topikokat követő.
3. Hétköznapi élet és kultúra. Van egy csomó dolog és törekvés, amelyik a hétköznapi életben előforduló problémákhoz és/vagy lehetőségekhez tartozna, attól függetlenül, hogy hol él az ember Magyarországon. Mi a helyzet a szex-szel szülés után? Hisztis 3 évesnél mi lenne célravezető? Hogyan tudjuk megvédeni magunkat a munkahelyi kipécézéstől? És így tovább.
A Google ugyanis legalább 80%-ban bullshit-et hoz abba a tartományba, amit még elolvasnak. Ráadásul a nagy része promóciós célzatú. Rövid is és el is akar adni valamit. Azaz feltehetően tendenciózus. Még egy csökött kalibrációs rendszer sincs a neten, ami a találat közelítő relevanciáját prezentálná. A Google elvi megoldása kereskedelmi okok miatt nem releváns igazán. Komoly manipulációra ad lehetőséget. Azaz az "álhír" detektálás és legalább egy hétköznapi kalibrációs rendszer működtetése megint egy komoly lehetőség.
De mindig ahhoz térünk vissza, hogy ki hogyan gondol a könyvtárra. Én úgy, ahogy az elején felvázoltam.
Régi történet, de szerintem érdemes lenne az egész tudás- és művelődési információs nemzeti rendszert átvizsgálni és a benne lévő vagyon kezelésére vonatkozóan egy eljárásmódot bevezetni. Nem stratégáról és oldalak szakirodalmi hivatkozásokkal való megtöltéséről van szó!
De ehhez könyvtáros-közösségben, nem egyéni könyvtárakban kellene "gondolkodni" és a "nagy" könyvtáraknak le kellene szokni az önérdek érvényesítésről (értsd saját projektekhez pénz, a többi nem érdekes) és egy frappáns országos rendszerré összeállítására kellene vállalkozni. Nem katalógusrendszerről, összehangolt kölcsönzési rendszerről stb. beszélek, hanem megfizetett szolgáltatási rendszerről.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról