Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Miért az evangélikusokhoz került az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár?

Árulkodnak az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár darabjai: a szenvedélyesen olvasó író tisztelte a könyveket. Egyetlen ceruzavonás sincs bennük, pedig sok vendégszöveggel dolgozott. A 12 118 kötet a Magyarországi Evangélikus Egyház Üllői úti székházában talált otthonra.
Szóba jött őrzőhelynek a piarista rend [Esterházy Péter piarista diák volt, és Jelenits István korábbi tartományfőnökkel is szoros kapcsolatot ápolt - szerk.], amelynek gimnáziumában az író tanult. A felajánlással végül először a pannonhalmi bencéseket keresték meg, ahol Várszegi Asztrik addigra visszavonult főapáttal Esterházy Péter lelki kapcsolatot ápolt. Ott akkorra már két hagyaték várta, hogy helyet szorítsanak neki. Viszont Pannonhalmán találkozott Esterházy Gitta a magyarországi evangélikusok elnök-püspökével, Fabiny Tamással, aki jelezte, hogy megvizsgálná kollégáival a befogadás lehetőségét. Pannonhalmán, a világ legkatolikusabb helyén született meg a csodálatosan paradox gondolat, hogy az evangélikusokhoz kerüljenek ezek a könyvek ? fogalmazott Prőhle Gergely, az egyház világi vezetője. Ez a lépés azért is szokatlan volt, mert az Esterházy család évszázadok óta köztudottan katolikus, bár volt protestáns periódusa is.
Csak az evangélikusok hajdani vendéglakásának könyvtárrá alakítása, a polcok kivitelezése is több tízmillióba került. A végső szót ilyen nagy beruházásnál az Országos Presbitérium mondja ki. "A húsz főt számláló testületben voltak, akiket meg kellett győznünk, hogy ez az ügy megéri a ráfordítást - említette Zászkaliczky Zsuzsanna, az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár egyik kurátora." - Érveltünk, hogy e gyűjteménnyel a kortárs magyar irodalmat fogadjuk örökbe. (HVG)

Korábban idéztük: - Esterházy Marcell: nem szerették volna Esterházy életművét "ilyen politikai környezetbe beleengedni (...) hiszen nem nagyon vannak olyan intézmények, amelyek egy ilyen feladatot el tudnának látni". (HVG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról