Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Miért érdemes a könyvtáros ruházatával foglalkozni?

A Princeton Egyetem kutatói kilenc kísérletben bizonyították, hogy az embert, de legalábbis a megítélését igenis a ruha teszi. A Nature Human Behavior című szaklapban december 9-én megjelent tanulmány szerint az emberek a másodperc tört része alatt eldöntik a másikról, hogy szerintük mennyire lehet kompetens és hozzáértő. Mindezt ráadásul inkább teszik a velük szemben álló ruházata, mint bármi más alapján. Az így alkotott véleményt a kutatók szerint utóbb már nagyon nehéz megingatni.
Az eredmény [a kísérlet] minden apró módosítás dacára ugyanaz lett: a megkérdezettek következetesen azokat tartották a képmásaik alapján kompetensebbnek, rátermettebbnek, szakértőbbnek, akik a ruházatuk alapján tehetősebbnek látszottak. A résztvevők az értékítéletüket a másodperc tört része alatt meghozták és azon nem változtatott az sem, ha hosszabb ideig nézhették a képeket. (Qubit)
- A kísérlet eredményét balgaság lenne lesöpörni. Azonban, hogy a könyvtáros hogyan módosítsa ruhatárát, nem ad egyértelmű választ. A több tényezős egyenletbe az anyagiakon túl a használókkal való harmonizáció is beletartozik. Jó ugyanis megnyerni a jól öltözött használókat. De hogy a kevésbé eleresztett használók előtti hitelességet mennyiben szolgálja a drágább ruha, arról nem szól a kutatás (mert nem ez volt a célja). A kérdésen azonban érdemes töprengeni, hiszen a könyvtáros hitelességét ez a prózai szempont alapvetően meghatározza. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Éljen a könyvtáros sikk! - Másoljuk a könyvtáros néni divatját :-) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról