Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Miért éri meg visszafogni a könyvtárak fejlesztését?

"A különböző csoportok sikerét és kudarcát látva a tanulság: gyakran megesik, hogy befolyásos érdekcsoportok útját állják a gazdasági fejlődésnek, és leállítják a felvirágzás motorját. A gazdasági növekedés egyre több és jobb gépet, és egyre több tanult és jobban képzett embert jelent. Ez egy olyan folyamat, mely átalakítja és destabilizálja a gazdaságot, és mely együtt jár egy általános teremtő rombolással. Növekedés tehát csak akkor valósulhat meg, ha nem állják útját a gazdasági változás vesztesei, akik már látják, hogy elvesztik privilégiumaikat, vagy a politikai folyamatok vesztesei, akik attól félnek, hogy hatalmuk semmivé lesz."
- Ha a magyar könyvtárügyben azt látjuk, hogy ugyanazt a dokumentumot 30 évvel a számítógépes hálózatok megjelenése után is ugyanabban az időben több száz helyen írják le és veszik állományba az országban, vagy hogy mi az eredménye a több évtizedes digitalizálási folyamatoknak, a könyvtári teljesítményekről nincsenek hiteles adatok stb. stb., akkor nehéz kizárni a fenti Acemoglu-Robinson idézet igazának lehetőségét (a teljes könyvet keresd a könyvespolcon).
A jelen vezetői státuszokat megrendítheti ugyanis egy nagyobb szakmai változás. S mivel gyakran azok az emberek a fejlesztési projektek irányítói, akik a jelenlegi alacsony hatékonyságú rendszerek felelősei, illetve a pozícióhoz kötődő képesség nem mindig esik egybe a szakmai-intellektuális képességekkel, nem meglepő a rendszerek tartósan alacsony teljesítménye. Ehhez járul még a rendszerigazolási mechanizmus (vö.: link mely szerint a vezetettek ugyan szenvednek a rendszerben, mégis támogatják azt a változással járó lehetséges bizonytalanságok miatt. Az ilyen berendezkedés rendre elriasztja a tehetségesebb fiatalokat (kontraszelekció), ami azért fontos, mert kevesebb szembesülési alkalma és konkurense marad az aktuális vezetőknek. Ha ennek ellenére felmerülnek alternatív megoldások, akkor azokat direkt vagy indirekt módszerekkel, pl. pénzmegvonással lehet peremhelyzetben tartani, agyonhallgatni. (MG)

Hírforrás: Miért buknak el a nemzetek? / Acemoglu, Robinson, 2013. p. 89-90
2018. május 28.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=miert_eri_meg_visszafogni_a_konyvtarak_fejleszteset
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról