Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Miért fejlődik a magyar könyvtárügy a lehetőségei alatt?

A hazai könyvtárügyben gyakran tapasztalhatunk olyan motívumokat, hogy
- a vezetők nem osztják meg a közösségre tartozó információt (nem volt egyeztetés pl. az életpálya-modellel kapcsolatban link )
- a döntéshozatalhoz szükséges információ birtokosainak mesterségesen korlátozott a részvétele a döntéshozatali folyamatokban (vö.: konzultációnak nevezett egyoldalú tájékoztatások)
- gyakran inkább kapcsolatfüggő, mint teljesítményarányos az erőforrások elosztása (van könyvtár, amely a KSZR-adatokkal növelt ODR-támogatást kaphatja).
Mindezek a belső, szakmabelieken múló okok jelentősen visszavetik a hazai könyvtárügy versenyképességét. (MG)
- A kizsákmányoló intézmények [melyekben a döntési jogkörök és a javak elosztása nem egyenlő arányokra törekvő - MG] által generált növekedés jellege (...) teljesen más, mint a befogadó intézményrendszerben [amely szélesebb körben teszi lehetővé a különböző elképzelések bevonását, és a javak elosztását - MG] megvalósuló növekedésé. Ami a legfontosabb, hogy az előbbi nem tartható fenn huzamosabb ideig. Természetükből adódóan a kizsákmányoló intézmények nem adnak teret a teremtő rombolásnak, és a legjobb esetben is csak egy korlátozott mértékű technológiai fejlődést képesek produkálni. Ezért lesz a növekedés tiszavirág-életű. A szovjetek esete jól illusztrálja ezeket a korlátokat. (p. 149 James Robinson, Daron Acemoglu: Miért buknak el nemzetek?)

Hírforrás: Miért buknak el nemzetek? / James Robinson, Daron Acemoglu. HVG, 2013.
2019. június 11.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=miert_fejlodik_a_magyar_konyvtarugy_a_lehetosegei_alatt
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról