Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Miért jó, ha sokszínűek a könyvtárosok? (olvasóink szavazatára)

Nem titok, hogy a sokszínűség és a befogadás az információs szakmában fejlesztésre szorul. A jelenlegi munkaerő nem reprezentatív, nincs kapcsolat a társadalom és a szakma között - legyen szó rasszokról, nemi identitásról, szexualitásról, szocio-ökonómiai háttérről vagy képességekről. Ez nehezebbé teszi a használók igényeinek kielégítését.
Az információs szakma nem kiegyensúlyozott. Az egészet nézve a nők dominálnak, ha a vezető réteget nézzük, akkor viszont a férfiak. A problémák elismertek, viszont nem csak a vezetőknek, hanem az összes dolgozónak igyekeznie kellene, hogy megoldást találjanak rájuk.
A történelem során a nyugati világban kialakult fehér, középosztálybeli férfiak perspektívája ma is nyomot hagy a munkaerő-piacon. A kisebbségi háttérrel rendelkező embereknek gyakran limitált lehetőségeik vannak - nem feltétlenül rosszindulatból, de negatív hatást hordozva. Az azonnali hatás egyénenként érződik, azonban nagyobb hatása van a társadalomra nézve. A szakmáknak reflektálniuk kellene a társadalomra, melyhez a kisebbségek még több értéket tudnának hozzáadni.
A rasszizmussal olyan irányba kellene elindulnunk, mint a nemek kérdésében, ahol elfogadjuk, hogy a nők szakmai fejlődése előtt akadályok állnak. A nehézség az agresszív rasszizmus és a kultúránkból származó rasszizmus elkülönítése. Jó példa erre az akaratlan előítélet - tetteink rasszisták lesznek, de ez nem tesz minket rossz emberré. Gyakori, hogy megpróbáljuk magunkat kimagyarázni, ezzel viszont azt érjük el, hogy a másik nem érzi, hogy komolyan vesszük.
Az egyenlőtlenségek kiküszöböléséhez időre van szükség, de az előrelépés nagyon fontos. Az információs szakmákban erőteljes lehetőség nyílik kiállni az egyenlőségért. A változást azonban mindannyian előidézhetjük - az igazi erő sok változást akaró emberben rejlik. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról