Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Miért lehet veszélyes a könyvszeretet?

A norvég könyvtárosképző főiskolán Hans Martin Fagerli anno az első órán behozott egy könyvet, és ízekre tépte a meghökkent könyvtároshallgatók szeme előtt. A gesztus természetesen nem a könyvek utálatáról szólt, hanem arra, hogy a könyv - az esetek túlnyomó többségében - eszköz, és nem cél! Ennek sok következménye van:
1. a könyvtár feladata nem az állomány létrehozása, hanem a használók céljainak támogatása - sok esetben a dokumentumokat eszközként való felhasználásával
2. a fentiből következik, hogy könyvtárosoknak a használók tanulási, rekreációs és szociális igényeiből kell visszavezetniük könyvtári tevékenységeiket - nem fordítva
3. míg a könyvek optimális mennyisége bátorítja, a könyvek ennél nagyobb mennyisége el is tántoríthatja a könyvtárhasználattól a használókat, főként a könyvekhez kevésbé szokottakat (a könyvtár célcsoportjának nagyobb hányada!) - ld.: a hozamgörbe 3. szakaszát link
4. a dokumentumállomány (mivel kényelmesebb is vele foglalkozni) elveheti a könyvtáros idejét, figyelmét a használói igényektől
5. a könyvtár küldetése nem engedi meg, hogy a könyvtár kommunikációja döntően a könyv(tár)barátoknak szóljon, sőt, a tényleges esélyegyenlőség érdekében pont a még nem könyv(tár)barátokat érdemes jobban megcéloznia.
Jól gondold meg tehát , hogy biztosan könyvekkel, cuki-muki olvasós posztokkal szeretnéd-e becsábítani a lehetséges használóidat. Így a sajátodén kívül legfeljebb azon kevesek könyvtár iránti elkötelezettségét erősíted, akik már úgyis híveid. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2020. szeptember 19.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=miert_lehet_veszelyes_a_konyvszeretet
Régebbi hírforrás(ok): Hozamgörbe a könyvtárban -- megárt a sok a jóból is link Oktatás: utálat-gerjesztés?! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról