Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Miért nem terjednek Magyarországon az e-könyvek? - Elavult tudatállapot

Az e-könyvek elterjedtsége nem a technikai preferencia miatt van, nem is a vásárlások miatt, hanem az illegális letöltési lehetőségek éltetik ezt a műfajt. Gondoljuk bele, hogy egy bestseller általában 4000 Ft körül kapható, viszont a megjelenést követő pár héten belül a torrentoldalakról három másodperc alatt letölthető. Az ingyenes könyv-alternatíva tehát már nem a könyvtár, hanem az illegális letöltés. Ezt korábban megéreztük már a filmeknél és a hangfelvételeknél is. Ez a könyvpiacot is sújtja, amíg rá nem jönnek, hogy ha jóval olcsóbban, pár száz forintért adják az e-könyveket, akkor a technikai minőségre tekintettel jobban veszik, mint a sufnituning digitalizációkat.
De ehhez fel kell oldaniuk azt a lelki ellenállást, ami azt súgja nekik, hogy saját maguknak csinálnak konkurenciát, ami valójában nem igaz, de a kiadók és a terjesztő hálózatok nagyrészt integrálódtak, így újra kellene gondolniuk a jelenlegi fizikális terjesztés jövőjét is. Ami a könyvtárat illeti: ha csak kölcsönzésben gondolkodik, akkor befellegzett neki.
Betegségdefinícióval élve: jelenleg a tagadás fázisában vagyunk.
- A szomszédos Ausztriában pl. nemcsak e-könyvek, hanem e-napi- és hetilapok könyvtári konzorciumai is működnek közkönyvtárakban, ld. pl.:link . (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról