Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Miért nincs elég kisebbségi könyvtáros? Változatos akadályok...

Évek óta gond, hogy az Egyesült Királyság könyvtáraiban, néhány kivételtől eltekintve, nincs megfelelő számú fekete és más etnikumhoz tartozó szakember. Ez főleg Londonban van így: az angol könyvtáros egyesület (CILIP) adatai szerint a közkönyvtárak személyzetének csak 3,9%-át teszik ki, pedig minden harmadik londoni ennek a népességcsoportnak a tagja. (Az Egyesült Királyságban a lakosság 45%-a fekete vagy más etnikum tagja.) Országosan a CILIP tagjainak csak 2 százaléka vallja, hogy az etnikai kisebbséghez tartozik, míg Londonban ez az arány 8%, ezért megbízták a CIBER céget, nézzen utána, mi ennek az oka.
Az állásinterjúkban közreműködők véleménye szerint rosszabbul teljesítenek a jelöltek, ha a bizottságban nincsenek a kisebbséget képviselő szakemberek is. Megemlítették azt is, hogy kevés könyv van a kisebbségek nyelvén a közkönyvtárakban, ez pedig mind a könyvtárlátogatás, mind a pályaválasztás szempontjából negatív hatású lehet. A kulturális különbségek terén két téma merült fel: zömmel olyan országokból jönnek (pl. Pakisztánból), ahol kevés a könyvtár, és nem szokás könyvtárba járni, ezért szóba sem jön pályaként, vagy olyan országból érkeznek, ahol nem szokás állásinterjú során 'eladni magukat'... (ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról