Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Miért nőhet a TESCO-alkalmazottak bére, s miért nem a köz szolgáké?

Az angol székhelyű Tesco áruházlánc sikeresen megállapodott a 2023/24-es üzleti évre vonatkozó bérfejlesztésről a Tesco-Global Áruházak Zrt.-vel, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ), valamint az Egyenlő.hu - a modern szakszervezettel. A cég 2023-ban 5,7 milliárd forintot különített el az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérébe, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedett március 1-jétől. Emellett 4,3 milliárd forint értékben számos béren felüli juttatásban részesíti a dolgozóit, szintén március 1-jétől datálva.
Az intézkedések hatására a 2022. december 31-én érvényben lévő bruttó 275 000 forintos alapbér 16,4 százalékkal bruttó 320 000 forintra emelkedett. A toborzás szempontjából kihívást jelentő áruházakban - országszerte üzleteik felében - az alapbér emelése mellett megemelték a lokációs pótlékot is. Így a pótlékkal együtt a bruttó alapbér végül 360 000 forintra nőtt. (Pénzcentrum)

Kapcsolódó: "Nem tudom, hogy lehet az oktatás helyzetét megoldani úgy, hogy nem emelik radikálisan a fizetéseket. Ez viszont a kormány számára politikailag kockázatos, hiszen a fizetések alacsonyan tartása minden autoriter rendszer egyik nagyon fontos jellemzője. Annak nem csak az a gazdasági előnye van, hogy másra lehet a pénzt költeni, vagy élénkíti a gazdaságot, hanem politikai is: így a társadalom nagy tömegei vannak kiszolgáltatott helyzetben. Ha viszont megemelik a közoktatásban dolgozók fizetését, a felsőoktatásban dolgozókét is meg kell, ami így együtt már egy nagyon nagy értelmiségi réteg, amely elmozdulhatna/visszaállhatna egy stabilabb középosztályosodás felé.
Az erős és egzisztenciálisan nem kiszolgáltatott középosztálynak viszont karakteresebb a politikai véleménye, kevésbé fél és kevésbé kooperatív, ha hatalmi jászmákkal néz szembe. Tehát a kormánynak döntenie kell, hogy a politikai és részben gazdasági előnyt veszélyezteti vagy az oktatást. Határon túlról sem tudnak magyarul beszélő tanárt idecsábítani, mert ők már többet keresnek a környékbeli országokban. Sakk-matt." - mondja Kalmár Melinda történész, Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti tanszékének tudományos főmunkatársa

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról