Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Miért vonz több használót a kisebb könyvállomány? - Választási túlterhelés (idegtudomány)

A dokumentumállományt nulláról növelve egyre növekvő használói elégedettséget érhetünk el. A darabszám növekedésével később az elégedettség már egyre kisebb mértékben fog növekedni, s elér egy pontot, melyen túl a növekedés az elégedettség csökkenését vonja maga után. A jelenséget a hozamgörbe link írja le. Ezért érdemes a könyvtári állomány nagyságát az optimális minimumon tartani, s nem növekvő állományszintet beállítani. A magyar könyvtári állomány jelenleg jóval nagyobb az optimálisnál. Az alábbi kísérlet azt írja le - analógiásan -, miért sokall be a használó az optimálisnál nagyobb kínálattól. (MG)
- A Caltech szakemberei legutóbb arra voltak kíváncsiak, milyen agyterületek és hogyan vesznek részt a döntésben, mi befolyásolja a döntésképtelenséget. Kísérleti alanyaiknak 6, 12 és 24 kép közül kellett kiválasztaniuk azt, amelyik szerintük a legjobban mutatna kávéscsészére nyomtatva. Eközben funkcionális mágnesesrezonancia-vizsgálattal (fMRI-vel) figyelték az agyműködést. A vizsgálat két agyi régióban mutatott ki aktivitást; ott mérlegeli az agy a döntéshez szükséges erőfeszítést és a várható eredményt. A 12 választási lehetőségnél jóval nagyobb agyi aktivitást mértek, mint akár a hat, akár a 24 opció esetében. A kutatók úgy vélik, amikor növekedni kezd a lehetőségek száma (6-ról 12-re), akkor növekedni kezd a potenciális jutalom (olyan kép kerül a bögrére, amelyik tényleg tetszik), bizonyos határon túl (12-ről 24-re ugrás) viszont már nem éri meg az agynak a döntéshez szükséges erőfeszítés-többlet. Colin Camerer kutatásvezető szerint a 12 nem valamilyen mágikus szám az emberi döntéshozatalban, inkább átlagértéknek tekinthető. Az ideális lehetőségek száma szerinte nyolc és 15 között lehet, az elérhető jutalom és az opciók értékelésére tett erőfeszítés függvényében. A szakemberek a Nature Human Behavior folyóiratban publikálták megfigyeléseiket.

Régebbi hírforrás(ok): A kevesebb információ a nyerő - de nem valljuk be link Fogkefe-választás, avagy: ronthat is az állományok minőségén a Márai-program link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról