Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Milyen a medián magyar? - azaz, nem az átlag, hanem a medián

A statisztikusok rendszeresen közzéteszik, mennyi az átlagfizetés, az átlagos életkor, vagy éppen az átlagos lakhatási körülmények.
Ez azonban nem mindig mond sokat: Mészáros Lőrinc és egy hajléktalan átlagos vagyona 150 milliárd forint fölött van, ennek mégsem örülhetnek mindketten. Ezért mi most azt kerestük, hogy mi a medián, vagyis milyen az az ember, akinél a magyaroknak pontosan a fele jobban él, a másik fele pedig rosszabbul. Ismerjék meg a középső magyart!
A középső magyar, ha nő, akkor valamikor 1974 és 1978 között született. A férfiak között ennél fiatalabb a középső, mivel sokan halnak meg még hatvanéves koruk előtt. Így valamikor 1979 és 1983 között született az, akinél pont ugyanannyi fiatalabb férfi és fiú él, mint ahány idősebb.
Elképzelt emberünk házas, méghozzá valamikor 25 és 30 éves kora között tartotta meg az esküvőjét. Azóta két gyereke született, a nagyobb akkor, amikor az anya 27 éves volt, a kisebb pedig már az anya harmincadik születésnapja után. (A leggyakoribb nevek listája ilyen részletességgel sajnos nem elérhető, mindenesetre ha a 70-es, 80-as éveknek a szülöttei közül találomra kiválasztunk valakit, akkor a legnagyobb eséllyel Nagy Zoltánnal vagy Kovács Máriával találkozunk, a két gyermeke pedig valószínűleg Anna és Bence.)
Meglepő lehet, de a középső magyar nem jutott el az érettségiig. Járt ugyan középiskolába, de szakmai oklevelet kapott csak - de így is magasabb a végzettsége azokénál, akik legfeljebb a nyolc általánost fejezték be, márpedig ők egyre többen vannak. Így aztán hiába van munkája, túl jól nem keres: a legfrissebb adatok szerint, amit a KSH közzétett, 2016-ban alig 79 ezer forint volt a nettó fizetése havonta, emellé 14 ezer forint egyéb juttatást kapott, vagyis nagyon jól jött neki, hogy azóta kétszer is megemelték a minimálbért.
Emiatt szegény épphogy a létminimum fölött él, ami a Policy Agenda szerint 91 ezer forint. (Tegyük azért hozzá: az adatokat egész biztosan torzítja, hogy sokak hivatalosan minimálbérre vannak bejelentve, bár a jövedelmük ennél magasabb. Ne csodálkozzunk, ha a középső magyarról kiderül, szeret trükközni, ha ettől több pénzt vihet haza.)
Az egyik legszomorúbb részletet ugyanis pont itt találjuk a számokban: a középső nyugdíjas több pénzt, 100-149 ezer forint közti összeget kap havonta, mint a középső magyar. Ennek azonban egyszerű a magyarázata, a szegények számíthatnának kevesebb nyugdíjra, de közülük nagyon sokan meg sem élik már a nyugdíjkorhatárt.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról