Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Milyen épületet lehet / érdemes könyvtárrá alakítani?

Többféle épülettípust lehet újrahasznosítani könyvtári céllal. (A cikk az Egyesült Államok urbaniszikai jellemzőivel, épülettípusaival számol.) Ezek közül az egyik legsikeresebbek szoktak lenni a diszkontáruházak, amelyek földszintről megközelíthetők, jellemzően egyszintesek, nagy belmagassággal rendelkeznek, sok parkolóhelyük van, továbbá a közművek is biztosítottak. Ezzel szemben gondot jelent, hogy általában nincsenek ablakaik, nem központi az elhelyezkedésük, és olcsó anyagok felhasználásával készültek. Az iskolaépületek általában nem alkalmasak könyvtárnak (a terek, az építőanyagok, illetve a födém terhelhetősége miatt), viszont vannak sikeres projektek, amikor a tornatermet alakították át ilyen célra. Szintén akad példa sikeres átalakításokra korábbi banképületekből. Az erős épületszerkezet általában komoly ráfordítás nélkül is alkalmassá tehető, a páncélteremből pedig raktárakat vagy akár irodákat is ki lehet alakítani az áthatolhatatlan zárszerkezetek eltávolítása után. Az üzletházak általában nem felelnek meg könyvtári célra, mert nem kellően terhelhető a födém, ugyanakkor rövidebb polcokkal és azok megfelelő elhelyezésével át lehet hidalni ezt a problémát is. Az üzletsorok csak ideiglenes jelleggel (pl. a könyvtár költözése során) és csak akkor jelentenek jó választást, ha a könyvtár forgalmas üzletek mellett kap helyet. Régi kormányzati épületek átalakítása kapcsán is találhatunk jó példákat, de általában oka van annak, hogy ezeket az épületeket kiürítették (parkolási nehézségek, korszerűtlen vagy veszélyes építőanyagok).
Nagyon sok példa van arra, hogy különböző épületeket könyvtárrá alakítanak, de ezek közül nem mindegyik mondható sikeresnek. Amennyiben nagy a közösség részéről a nyomás, hogy egy meglévő épületet fogadjon el a könyvtár, akkor a következő lépésekre mindenképpen szükség van: készüljön egy írott elképzelés arról, hogy mire van szüksége a könyvtárnak, ezt a dokumentumot ne befolyásolják a javasolt épület lehetőségei; egy építész és egy épületgépész bevonásával értékeljük az épület állapotát és azt, hogy egyáltalán megfelelhet-e a kívánt kritériumoknak; végül szükséges, hogy az építész becsülje meg az átalakítás költségeit is.
A javasolt épület visszautasítása gyakran nem népszerű a közösség szemében. Ennek a döntésnek a kommunikálásába vonjuk be a szakértőket is, hiszen a "rossz hír" hozóiként a projektet követően nem nekik kell együttműködniük a közösséggel. (Újratervezés: nem-könyvtári terek átalakítása közkönyvtárakká; ref.: Tóth M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról