Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A könyvtári dizájn eszközei a befogadás növelésére (olvasóink szavazatára)

A törvényi megfelelésre való fókuszálás helyett érdemes az elejétől kezdve úgy tervezni a könyvtárat, hogy a hátrányos helyzetűeknek megfelelő legyen. Ezt hívják Universal Designnak, magyarul univerzális tervezésnek. Minden teret, terméket vagy szolgáltatást olyan funkcionálisan szemlél, amennyire csak lehet. Minden korra, képességre és háttérre tekintettel. Például a rámpa is használható a kerekesszékeseken kívül babakocsit vagy bármilyen kocsit használóknak.
North Carolina állami egyeteme hét alapvető szabályt fektetett le:
1. Igazságos használat
2. Rugalmasság a használatban
3. Egyszerű és intuitív használat
4. Érzékelhető információk
5. Hibatűrés
6. Alacsony fizikai megterhelés
7. Méret és tér a megközelítéshez és a használathoz.
Ez a szemlélet a tananyagok összeállításakor is figyelembe vehető. Az oktatónak a tartalmat többféle módon kell bemutatnia, például szövegekkel, képekkel, multimédiával. Lehetővé kell tenni a diáknak, hogy többféleképp visszaadja az elsajátított tananyagot, például írásban vagy rajzolással. Különféle módokat ajánlani a tanulóknak, hogy elköteleződjenek a tartalommal és kiépítsék a saját motivációjukat.
Az univerzális tanulás tervezése szempontjából tökéletesen igaz a mondás, hogy a könyvtár nem a könyvekről szól, hanem tudásról és információkról. Például ilyen módon formákban hozható be a szemlélet a könyvtárakba: alkotóműhelyek (makerspace), alkotáshoz többféle szín és anyag, multimédiás megjelenítés, rugalmas bútorok (például állítható magasságú asztalok, többféle ülési lehetőség), különböző terek (csendes és zajos), technológia átgondolt alkalmazása, minden érzéket megmozgató mesék, kerti klub, iteratív fejlesztés a közösséggel partnerségben. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról