Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Milyen gyakran hasznosítja Ön a közkönyvtári szolgáltatásokat? -- több pénz, nagyobb haszon?

... tették fel néhány éve a kérdést Hollandiában, Norvégiában, Finnországban, Dél-Koreában és az Amerikai Egyesült Államokban 1000-1000 fős reprezentatív mintán. Négy fő területen kérdezték a reprezentatív mintát:
1. Munka és üzlet (pl. munkahelykeresés, munkahelyi feladatok megoldása)
2. Tanulás (pl. önképzés, formális képzésben kapott feladatok teljesítése)
3. Háztartás, életvezetés (pl. gyermekfelvigyázás, egészségmegőrzés, házimunka, utazás)
4. Kulturális tevékenységek (pl. színház-, mozi-, koncertlátogatás; szépirodalom olvasás, vagy kreativitás: éneklés, kézimunka, hangszeren való játék).
Mindezeket egy skálán kellett megjelölni, miszerint az adott tevékenységet gyakran, néha, ritkán vagy soha nem támogatják a könyvtári szolgáltatások. Ide értve pl.: egy édesanya rendszeresen egy könyvtári programon hagyhatja gyermekét, amíg bevásárolhat, vagy ügyeket intézhet, akkor ő a gyermeknevelés, gyermekfelvigyázás területén hasznosítja a szolgáltatásokat.
A felmérés szerint a finnek profitálnak leginkább a könyvtári szolgáltatásokból. Őket követik a norvégok, majd a hollandok.
Az eredmények azt sugallják, hogy minél nagyobb összeget fordítanak a könyvtári területre általában, annál nagyobb arányban érzik úgy az emberek, hogy hasznosultak számukra a szolgáltatások. A szolgáltatások színvonalát jellemző adat például, hogy
- Finnországban 1124 lakosra jut egy könyvtáros, Norvégiában 2760-ra, Hollandiában pedig csupán 3311-re
- Finnországban 6734, Norvégiában 6613, Hollandiában csupán 22 000 főre jut egy könyvtár.
- A könyvtárak lakosonként 7,4 dokumentummal rendelkeznek Finnországban, 4,3-mal Norvégiában és mindössze 1,8-cal Hollandiában. (Tóth Máté: Könyvtár és Közösség könyve nyomán, p. 25.26)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról