Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Milyen irányban fejlesztendő tovább a katalógus?

A Potsdami Főiskola (FHP) Urban Complexity Lab műhelyének kutatói és a Német Nemzeti Könyvtár (DNB) munkatársai használók bevonásával egy kilenc hónapig tartó közös projektbe fogtak, amelynek eredményeképpen DNBVIS néven létrehozták egy kísérleti katalógusinterfész prototípusát. (Megtekinthető: link ) A cél az volt, hogy a grafikus használói interfészeket újszerűen alkalmazzák a könyvtári bibliográfiai adatállományok innovatív szolgáltatása érdekében. A kutatások a keresés és a megjelenítés integrálására irányultak, és arra, hogy a keresésbe való vizuális belépés milyen további feltárási lehetőségeket nyithat meg.
Az elemzések után az alábbi célokat tűzték ki a portál kialakításához:
- többféle használati módot kell lehetővé tenni (egységes interfészről kezdeményezve, váltási lehetőséggel az áttekintő és a részletes ábrázolás között);
- a megjelenítést és a keresést integrálni kell (a vizualizálás adjon lehetőséget az állomány további feltárására, az összekapcsolásra, a keresőkérdések finomítására és adaptálására, továbbá maradjon meg a szöveges keresés, de kiegészítve a vizuális lehetőségekkel);
- a funkciókat és a fazettákat egyszerűsíteni kell (ez a bibliográfiai adatok belső struktúrájára is vonatkozik; elsősorban a használók nagy része számára releváns adatok jelenjenek meg; a tartalmi feltáróeszközöket össze kell kapcsolni).
A vizuális interfész koncepcióját két, könyvtári szakértőkből és laikusokból álló fókuszcsoport, majd az FHP vizualizációs és interakciós szakemberei vitatták meg. Összességében jónak ítélték: főként akkor vélték hasznosnak, amikor új témák feldolgozásáról és általános keresésekről van szó. Már ismert címek céltudatos keresésére az interfész kevésbé alkalmas.
A három fazetta vizualizációja jól sikerült, a megjelenítés informatív és érthető, az interakció viszont még fejlesztendő. A jövőbeli tervezés során nem szabad az interfészt további szempontok szerepeltetésével túlterhelni, egyszerűségre kell törekedni. (A Német Nemzeti Könyvtár bibliográfiai adatainak kiaknázása; Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról