Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Milyen testi tünetekkel jár az olvasás?

A Virginia Egyetem könyvtára hat különböző időtartamot vizsgálva írta le, hogyan reagál egy olvasó a könyv kinyitását követően:
1. Az első 10 percben: a könyv érintése, a tipográfia vizuális hatása, az új dolog kezdete, netán a könyv illata olyan, mintha más világba röpítené a felhasználót. A kezdeti intellektuális hatások esetleg izgalmat okozhatnak, például a szokatlan narratív hang, olvasó számára új terminológia, ellenállás az új ötleteknek és általánosan megnövekedett idegi aktivitás.
2. 30 perccel utána: Növekedik a hatás, az olvasó auditív és vizuális hallucinációkat él át, sokan hangot hallanak közben a fejükben vagy fantasztikus látomásaik vannak. A felhasználók úgy érezhetik, más korba és helyre kerültek, sokan megpróbálnak fizikálisan kapcsolatot teremteni a tárggyal, például aláhúzzák vagy máshogy jelölik meg a szöveget.
3. 60 perccel utána: Teljes elmerülés a könyvben, az olvasók akut hatások széles skálája érheti a kontrollálhatatlan nevetéstől a mélységes bánatig. Néhány felhasználó pszichológiai kapcsolódást érez a szereplőkhöz és az eseményekhez. Ezt követően sokan szünetet tartanak, például a levegőbe bámulnak az új tények és ötletek befogadása közben, ami a tanulás folyamata.
4. Több mint 60 pereccel utána: A könyv teljesen magával ragadja az olvasót, az elvétele ingerlékenységet és nyugtalanságot okozhat. Képtelen letenni a könyvet, még az emberi szükségleteket, például evést és alvást is hanyagolhatja.
5. Órák/napok/hetek múlva: A pontos időpont az olvasótól és a könyvtől függ, de ez azaz időpont, mikor a könyvnek vége. Intenzív melankóliát okozhat. Sokan újra elolvassák a könyvet, hogy újra megpróbálják átélni az első pillanatot. Néhányan vissza akarnak menni az időben, mikor kevésbé látták bonyolultnak a dolgokat.
6. Évek múlva: A hatás még mindig tarthat, sokan szokásszerűen olvasni kezdenek, miközben általános tudást szereznek és az élethosszig tartó tanulás állandó körforgásába kerülnek. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról